Hlavní obsah

Potvrzeno, hokejová extraliga zažije v sobotu restart. U testování žádají kluby o výjimku

Praha

Jedno je už teď definitivní. Hokejová extraliga, která se naposledy hrála 11. října, se v sobotu dočká svého restartu. Na středeční mimořádné valné hromadě Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) se na tom dohodli zástupci všech čtrnácti zúčastněných klubů. Nejasné však i nadále zůstává způsob a četnost testování na covid-19, které budou muset všichni hráči a členové realizačních týmů podstupovat.

Foto: Václav Šálek, ČTK

V sobotu budou v akci i hokejisté Brna, kteří se představí na ledě Třince.

Článek

V sobotu se tak budou hrát duely Třinec - Brno, Litvínov - Plzeň, České Budějovice - Karlovy Vary a Sparta - Pardubice. V pondělí pak bude následovat 9. kolo kompletními sedmi zápasy.

Ohledně povinného testování se dnes APK LH dohodla na schválení žádosti o výjimku, která bude ještě dnes odeslána na Národní sportovní agenturu do rukou jejího šéfa Milana Hniličky, jenž by měl celou záležitost během čtvrtka nebo pátku projednat s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Bez schválení výjimky kluby začít hrát nemohou.

Nejbližší program restartu extraligy:
Sobota 7. listopadu
15:00 Třinec - Kometa Brno (14. kolo)
15:30 Litvínov - Plzeň (4. kolo)
17:00 České Budějovice - Karlovy Vary (4. kolo)
13:30 Sparta Praha - Pardubice (5. kolo, vyměněno pořadatelství)
Pondělí 9. listopadu, 15. kolo
17:30 České Budějovice - Mladá Boleslav
17:30 Plzeň - Pardubice
17:30 Karlovy Vary - Třinec
17:30 Vítkovice - Hradec Králové
17:30 Zlín - Sparta Praha
18:00 Liberec - Olomouc
18:00 Kometa Brno - Litvínov

V současnosti stále platí, že hráči a členové realizačních týmů všech profesionálních soutěží musejí mít před každým zápasem negativní PCR test, který není starší 72 hodin. Jeden PCR test však vyjde na 1700 korun, a pokud by jej kluby měly absolvovat před každým duelem (tedy klidně i třikrát týdně), byly by to pro ně týdně statisícové položky.

"Jestli by to pro nás mělo být 50 tisíc za každé kolo a mělo by jich být víc v týdnu, tak pochopitelně to by bylo smrtící," prohlásil ve středu dopoledne šéf hokejové Plzně Martin Straka.

Řešením by mohly být antigenní testy, které jsou oproti těm PCR sice méně spolehlivé, za to jsou ale mnohonásobně levnější a rychlejší. Podle ředitele extraligy Řezníčka by jeden vyšel na 120 až 200 korun.

Právě antigenní testy by podle informací Sport.cz mj. měly být obsahem žádosti o výjimku směřovanou na hygieničku Rážovou. Je ovšem otázkou, jestli ta klubům vyhoví.

Reklama

Související témata: