Hlavní obsah

Proč Ton nenastoupil proti Rusům? Znevážil bych Plzeň, přiznal jeden z důvodů

Praha

Když hokejová Sparta v roce 2004 oslavovala výročí své stoleté existence, byl u toho. V sobotu si Holešovičtí připomínali 110. jubileum od založení klubu a Petr Ton byl jediným sparťanem, který v jednom dresu zažil obě významné události. A zatímco předtím musel skousnout prohru od Znojma, nyní gólem a dvěma asistencemi pomohl lídrovi soutěže k výhře 4:2 nad úřadujícím mistrem z Plzně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník Petr Ton v utkání 29. kola Tipsport extraligy proti Plzni.

Článek
Fotogalerie

Byl jste před tak výjimečným zápasem sparťanské historie alespoň trochu nervózní?

Člověk se těchto utkání trochu bojí, protože ne nadarmo se říká, že hostující tým je na zápas lépe připravený než ten domácí. Teď naštěstí všechno navazovalo a nakonec to byla hezká tečka na závěr krásného dne. Jsme šťastní, že to vyšlo.

Vzpomněl jste si před zápasem na to, že jste jediným hráčem ze současného kádru Sparty, který zažil oslavy stoletého výročí holešovického klubu v roce 2004?

Shodou okolností jsem si na to vzpomněl odpoledne před zápasem, když jsem si šel lehnout, a pousmál se tomu. Tehdy jsem někomu říkal, že až se bude slavit 110 let Sparty, budu už hrát za veterány. Teď koukám, že to uteklo strašně rychle a jsem šťastný, že jsem zdravý a pořád ještě můžu hrát.

Tehdy jste doma podlehli Znojmu 1:5. Těší vás, že nyní vše dopadlo podstatně líp?

Jasně že jo. Na to utkání se Znojmem si i teď dobře pamatuju, protože tehdy jsem si v říjnu ve Vsetíně zlomil kotník, a právě v tomhle zápase jsem se vracel po zranění. Pořád to mám v hlavě.

Druhým pamětníkem tohoto duelu byl Ondřej Kratěna, který však v sobotu nastoupil jako váš soupeř v dresu Plzně. Prohodili jste spolu na toto téma řeč?

S Ondrou spolu vycházíme dobře, ale na podobná špičkování před zápasem mě moc neužije.

V rámci oslav sehrály před vaším zápasem svůj duel i sparťanské legendy proti bývalým hvězdám Ruska resp. Sovětského svazu. Jiří Hrdina naznačil, že by byl rád, kdybyste na Rusy vyrukoval i vy, abyste tak snížil věkový průměr mužstva, neboť ten soupeřův byl podstatně nižší. Uvažoval jste o tom?

Jo, zaregistroval jsem to, ale dvě utkání během jednoho dne bych asi nezvládl. Zvlášť když vím, že ani zápas legend nebyl žádný pouťák, Rusové trochu nespravedlivě přijeli s mladšími hráči, kteří prý trénují třikrát týdně. Je mi jasné, že se teď bavíme v teoretické rovině, ale do toho zápasu bych nešel i proto, že by se jednalo o znevážení Plzně.

Legendy Sparty utkání prohrály vysoko 1:7, jediný gól ale vstřelil Jiří Zelenka, jehož jste v tomto ročníku sesadil z pozice nejlepšího kanonýra v dějinách Sparty. Vyhecoval vás Zelenka svou trefou?

Taky jsem mu hned po zápase s Plzní odpověděl, že to dneska máme 1:1! Na oslavu si dáme panáčka!

Hřeje vás pocit, že byste už klidně mohl hrát za veterány, místo toho však rozhodujete extraligové zápasy a navíc dominujete kanadskému bodování soutěže?

Strašně moc mě to těší. Když mi bylo třicet, nemohl jsem si plánovat, co bude za dalších deset let. Jsem rád, že i když jsem se narodil v nejsilnější generaci, kde projít sítem bylo hodně tvrdé, a přestože jsem se neprodral na vrcholné reprezentační akce, dostalo se mi ocenění na klubové úrovni. Jsem rád, že mám týmu pořád co dát. Chci být dál prospěšný a cílem je dotáhnout to k zisku titulu. Už jsem si pohár dvakrát zvedl nad hlavu, jenže od toho už nějaký ten pátek uplynul. Čím víc se věk prodlužuje, a natahujete kariéru, o to víc myslíte na klubové úspěchy.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články