Hlavní obsah

První semifinále vyhrály Budějovice, Vary skórovaly pozdě

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Úspěšně vstoupili hokejisté Českých Budějovic do semifinále play-off extraligy s Karlovými Vary. Po gólu Vydareného v úvodu zápasu přidali v poslední třetině další branky Brabenec s Hüblem a Jihočeši vyhráli první duel 3:2. Hosté dokázali brankáře Turka překonat až v závěru, série pokračuje druhým zápasem v sobotu opět na ledě vítěze základní části.

Článek
Fotogalerie

Domácí si hned od začátku vytvářeli řadu střeleckých příležitostí, kterým brankář Varů Mensator do sedmé minuty ještě úspěšně odolával. Po vyloučení Melenovského ale elegantně vyvezl puk do útočné třetiny obránce Vydarený, poslal jej zpátky na modrou, z pravé strany si nabruslil před branku, kde se k němu kotouč vrátil, a slovenský bek jej dopravil do sítě. V jedenácté minutě mohl odpovědět Košťál, ale tísněn nedokázal dorazit puk do odkryté branky.

Útočný hokej z obou stran pokračoval i nadále. Ke smůle Varů se ale potvrdilo, že pokud jsou Budějovičtí ve vedení, jejich defenzivní činnost funguje na sto procent. A když už hosté dokázali překonat obranu, narazili na výtečného brankáře Turka. Ten při vlastním oslabení na začátku druhé třetiny zneškodnil vekou příležitost Kumstáta. Na druhé straně Hübl přestřelil.

Domácí promarnili dvě přesilovky pět na tři 

Větší příležitosti se domácím naskytly v přesilové hře ve 32. minutě, kdy Mensatora postupně prověřili Hudec, Hübl i Sičák. Po dalším karlovarském vyloučení navíc hráli Jihočeši více než minutu trvající početní výhodu pět na tři, ale ani teč Kůrky k překonání gólmana nepomohla. Ještě v závěru si dvojnásobnou přesilovku mohli zkusit znovu, tentokrát byl úspěšnější forčekink hostů a budějovičtí se tak k pořádnému ohrožení branky ani nedostali.

Podařilo se jim to až na začátku třetí třetiny těsně po vypršení trestu Veselého, kterému zadovkou posunul puk Brabenec, Veselý vystřelil, a Brabenec stihl dorazit vyraženou střelu do branky. Po spolupráci Vaka s Gulašem mohli Budějovice ještě zvýšit náskok, prvně jmenovanému ale v závěru kombinace přeskočil puk hokejku.

V 50. minutě chyboval při rozehrávce Grof a naservíroval puk mezi kruhy Hüblovi, zkušený útočník s přehledem nedal dělovkou Mensatorovi sebemenší šanci. Když už to vypadalo na další nulu pro Turka v letošním play-off, překonal jej šest minut před koncem bleskovou střelou po buly Milan Procházka. V poslední vteřině pak upravil na konečných 3:2 pro Jihočechy hostující obránce Dobroň.

Česká pojišťovna play-off, semifinále - 1. zápas:
HC Mountfield - HC Energie Karlovy Vary 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 7. Vydarený (Vak), 44. Brabenec (Veselý), 50. Hübl - 54. Milan Procházka (Mudroch), 60. Dobroň. Hl. rozhodčí: Šindler, Homola. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 6421 (vyprodáno).
Č. Budějovice: Turek - Toman, Vydarený, F. Novák, Gřegořek, Mucha, Frolo, Sičák, Bolf - M. Hudec, Brabenec, Sailer - Kůrka, V. Hübl, L. Květoň - Šimánek, Kotrla, Hřebejk - Veselý, Vak, Gulaš. Trenér: Josef Jandač..
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Řezníček, Němec, Mudroch, Grof, Prošek, Jiří Hanzlík, Duben - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Kraft, Skladaný - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - V. Polák, Pech, Hluchý. Trenér: Zdeněk Venera.
STAV SÉRIE: 1:0.

Reklama

Související témata: