Hlavní obsah

Rarita! Ikonická stavba jako stadion z NHL. Vypadá pořád stejně, vtipkuje legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pýcha Valašska. Rarita, která budí pozornost. Střechou sedlovitého tvaru zimní stadion na Lapači, který je domovem hokejového Vsetína, leckomu připomíná arénu Saddledome v Calgary. Ikonická stavba stále dýchá euforickou dobou, kdy tamní tým vládl českému hokeji. „Vypadá to tam pořád stejně,“ vzpomíná v pořadu Příklep na legendární stadion bývalý obránce Vsetína Jan Srdínko.

Vsetínský Lapač jako slavný stadion z NHL? Porovnáváme v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Zimní hokejový stadion Na Lapači byl otevřen v roce 1964 a o třicet let později zažil největší slávu. Vsetínským hokejistům se povedlo hned šestkrát získat titul mistrů extraligy a na legendárním stadionu se proháněly i největší hvězdy českého hokeje.

Dlouhé roky si atmosféru vychutnával i obránce Jan Srdínko, který byl součástí vsetínské dynastie. „Vypadá to tam pořád stejně. Jen se vyměnila plexiskla a mantinely. Ty byly dubové a hráče trestaly, protože zkrátka neuhnuly," usmívá se šestinásobný mistr republiky.

Příklep s legendárním vsetínským obráncem Janem SrdínkemVideo: Sport.cz

Právě plexiskla mnohdy byla pro hráče velkým nebezpečím. „Byly tam gumové spoje. Když jsem pak někoho naháněl a blbě ho do těch spojů trefil, bylo to hodně nebezpečné. Člověk si může utrhnout i rameno," líčí Srdínko, který se před třemi lety do Vsetína vrátil jako hlavní kouč.

Foto: Profimedia.cz

Zimní stadion Saddledome v Calgary a stadion Na Lapači si jsou tvarem střechy hodně blízké.

Velkou zbraní pro vsetínské hokejisty bylo i úzké kluziště. „Mám pocit, že v tu dobu bylo nejmenší v extralize. Ani publikum nedalo hráčům vydechnout. Když jsme vedli 2:0 po první třetině, tak jsme věděli, že neprohrajeme. Byla tam obrovská síla," vzpomíníá bek. „Od prvního střídání jsme na soupeře vytvářeli tlak," popisuje.

V uplynulé sezoně se mohl Vsetín dočkat další velké slávy, jeho sen o návratu do nejvyšší soutěže se ale zastavil ve finále play off Chance ligy se Zlínem. Takže se v baráži nemohl utkat s Kladnem o místo mezi elitou. Euforie ale vládla Na Lapači jako za mistrovských časů. Co dalšího zaznělo v hokejovém pořadu Příklep s úspěšným obráncem Jan Srdínkem se můžete podívat ve videu.

Reklama

Související témata: