Hlavní obsah

Revoluce v pravidlech? Posun čar i hybridní icing mění hokej. Pro sudí to je zkouška

Praha

Taková razantní změna hokejových pravidel zrychluje hru a zvyšuje její atraktivitu. Nejen posun modrých čar o metr a půl blíž hlavnímu bodu pro vhazování a tím o tři metry menší střední pásmo, ale i hybridní icing zvýhodňují tým, který má chuť útočit.

Foto: Michal Doležal, ČTK

O změnách hokejových pravidel a přípravách rozhodčích na novou sezónu informoval sekretář komise rozhodčích Rudolf Potsch. Na snímku představuje novou velikost pásem na kluzišti.

Článek

Od srpna platná úprava pravidla o zakázaném uvolnění ale ztížila život sudím, hodně teď totiž záleží na jejich vyhodnocení situace na ledě. Odpískání zakázaného uvolnění bránícímu týmu musí nově posoudit podle toho, který z hráčů má předpoklad dotknout se vyhozeného puku jako první.

V případě, že půjde o bránícího hráče, rozhodčí hru přeruší. Když se ale bude nacházet v takové pozici hokejista z útočícího mužstva, hra musí pokračovat. „Jsem hodně zvědavý, jak bude to dojíždění puku vypadat. Moc důležitým se stane citlivé oko rozhodčího," říká reprezentační kouč Vladimír Růžička.

Hybridní icing umožní vyniknout dobře bruslícím hráčům. Na mužích v pruhovaném ale bude, aby dodrželi duch pravidel, jejichž změna by měla přinést větší plynulost hry. „Dosud se zakázané uvolnění pískalo automaticky v okamžiku, kdy vyhozený puk přešel brankovou čáru. Jenže teď je tam daleko větší role rozhodčího, který musí počkat na pohyb hráčů a pak bleskově vyhodnotit situaci," uvádí sekretář komise rozhodčích Rudolf Potsch.

Přibude osobních soubojů

Rozhodnutí sudího musí padnout dříve, než někdo z hráčů překročí pomyslnou spojnici bodů na vhazování v obranném pásmu. „Vše bude záviset na správném posouzení v té šedé zóně. Bude vyžadován větší pohyb čárových, aby se udrželi na hraně hráčů dojíždějících puk. Nutná bude i častější komunikace na ledě. Větší nárok na nás to je, ale jako strašák hybridní icing nevidím," míní v současnosti nejzkušenější český rozhodčí Vladimír Šindler.

Zakázané uvolnění se může dokonce pískat dřív, než puk přejde čáru. „Pokud nebude možné určit, který z hráčů se ke kotouči dostane první, musí sudí z důvodu bezpečnosti hru přerušit a odpískat zakázané uvolnění," nabízí ještě třetí možnost posouzení hybridního icingu Milan Kolísek z pravidlové komise. Hrozba střetu hráčů při dojezdu k zadnímu mantinelu je strašákem ...

Hybridní icing nabídne víc osobních soubojů, zvýší se tím určitě i aktivita brankářů, kteří už nebudou jen slepě zvedat ruku, aby signalizovali rozhodčím, že mají pískat zakázané uvolnění. „Hráči se na to zatím adaptují rychle, ale sám jsem zvědavý, jak na to dokážou pohlížet diváci. Určitě si budou muset nové pravidlo taky zažít," uvědomuje si Šindler.

„Budeme doufat, že hokejisté rozhodčím pomohou, že nebudou každou situaci kolem hybridního icingu považovat za konfliktní," přemítá Šindler. „Sudí dostali doporučení, že své rozhodnutí musí i hlasitě doprovázet. Když hru přeruší, hokejisté uslyší píšťalku, ale pokud nebudou zakázané uvolnění pískat, je třeba to na hráče křiknout," doplňuje Kolísek.

Růžičkovi se sblížení hokejových pravidel v NHL a ve světě líbí. „Fotbal taky hrajete stejně po celé planetě. Hokej se k tomu zase přiblížil, aby byl stejný tady i v zámoří, a za to jsem rád," má jasno trenér reprezentace.

Prospěje podle vás hybridní icing hokeji?
Ano. Zvýší se plynulost hry
72,5 %
Ne. Je to zcela nepodstatná změna
3,7 %
Ne. Rozhodčí tohoto pravidla mohou i tak trochu zneužít
23,8 %
Celkem hlasovalo 3504 čtenářů.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec