Hlavní obsah

Růžičkův konec v extralize? Hokej se posouvá, je rychlejší, obává se legenda

Jako trenér dvakrát získal extraligový titul se Slavií, dvakrát vyhrál mistrovství světa. Teď však poprvé za svou úspěšnou trenérskou kariéru nedokončil sezonu na lavičce klubu. Vladimír Růžička byl po necelém roce v domovském Litvínově nahrazen asistentem Karlem Mlejnkem. Co bude dál s 59letým koučem? „Žije hokejem, miluje hokej, s ním vstává i usíná. Vůbec si nedovedu představit, že by skončil na pozici trenéra. Vždycky bude někde trénovat, i kdyby měl trénovat žáky,“ má jasno Jiří Šlégr, Růžičkův spoluhráč ze zlatého týmu z olympiády v Naganu. Tématu se věnuje v pořadu Příklep na Sport.cz.

Růžičkův konec v extralize? Hokej se posouvá, je rychlejší, obává se legenda v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Zdá se však, že Růžičkova kariéra se již nachází za svým vrcholem. „Akorát se asi dostal do situace, že hokej se posouvá, je rychlejší," obává se Šlégr, který pod Růžičkovým trenérským vedením získal titul mistra světa v roce 2005.

„To, s čím byl nejvíc úspěšný, bylo bránění středního pásma na Slavii. To dnes proti mladým šikovným útočníkům tolik nefunguje," připouští někdejší reprezentační obránce. „Hokej se posunul do rychlosti a musíme se tomu všichni přizpůsobit," pokračuje.

„Švédský Litvínov" se trápí ve druhé lize, jeho odchovanci jsou přitom legendami NHL. Úryvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

V hokejovém studiu se k situaci vyjadřuje také Martin Kézr, jenž se pozastavuje nad tím, že první nedokončenou sezonu v pozici trenéra prožil Vladimír Růžička právě v Litvínově. "Myslím, že to je pro Vladimíra Růžičku ještě o to bolestivější, že to je právě v Litvínově a že to je v té druhé sezoně, kdy si ten tým už chtěl a mohl připravovat," míní šéfredaktor sportovní sekce Práva a Sport.cz.

Novinář se také obává, zda už Růžičkovo kouzlo nevyprchává s obměnou hokejistů. „Hokej se mění a mění se i hráči tak, jak k němu přistupují. Jestli Vláďa něco uměl a myslím si, že umět bude, je strhnout mančaft," říká Kézr a dodává: „Ať už byl v roli kapitána, nebo trenéra, tak byl přirozeným lídrem. Myslím, že na některé mladší hokejisty už to úplně nefunguje."

Jak již bylo avizováno, Růžička neopouští Litvínov nadobro, ale přesouvá se k místním dorostencům. „Trošku jde z louže pod okap, protože dorost je předposlední v extralize, ale je tam možná šance uplatnit víc renomé na nehotových hráčích, kteří k němu musejí vzhlížet a pokud ne, tak to jsou v uvozovkách hlupáci," soudí Kézr.

Motor v krizi zabral. Mužstvo chce vyhrávat za trenéra, oceňuje legenda v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Více najdete ve videu z Příklepu. Celý pořad si můžete přehrát také v podcastové verzi. Trenérské výměně v Litvínově se věnuje také podcast Za mantinelem.

Reklama

  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec