Hlavní obsah

Názor experta vyvolal poprask. Šéf extraligy reaguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopingová kauza tří hradeckých hokejistů pokračuje dál. Pozdvižení vyvolal názor experta Milana Antoše, podle kterého by extraliga měla Hradci Králové odebrat stříbrné medaile z minulého ročníku. Šéf nejvyšší soutěže Martin Loukota ale důrazně upozorňuje: K žádným sankcím nemůžeme přistoupit, dokud sportovní soud nerozhodne o vině hráčů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma (vlevo) a Marek Zachar oslavují gól.

Článek

„Hradci bych odebral stříbrné medaile. Myslím, že v kompetencích extraligy to je,“ píše ve svém pravidelném komentáři na Sport.cz Milan Antoš.

Z antidopingových směrnic skutečně vyplývá, že pokud budou více než dva hráči jednoho klubu shledáni vinnými z porušení pravidel, má řídící orgán soutěže uložit přiměřenou sankci, přičemž škála trestů je široká.

„Je ale klíčové, že k takové sankci má dojít až v případě, kdy budou hráči shledáni vinnými. A to je věc zkoumání Národního rozhodčího soudu pro sport. Teprve jeho finální rozhodnutí tak bude pro naše další kroky zásadní a určující,“ upozorňuje v e-mailu zaslaném Sportu.cz Martin Loukota, šéf Asociace profesionálních klubů (APK), která extraligu řídí.

Foto: www.apklh.cz

Ředitel extraligy Martin Loukota.

K Národnímu rozhodčímu soudu pro sport už podal Antidopingový výbor ČR (ADV ČR) obžalobu na tři hradecké hokejisty, kteří na jaře po 4. semifinálovém duelu s Vítkovicemi neprošli dopingovým testem. Konkrétně se jedná o Graema McCormacka, Martina Štohanzla a Kevina Klímu.

Právě Vítkovice cítí pachuť ještě před startem nové sezony. Semifinálovou sérii nakonec prohrály 3:4 na zápasy. „Je výsměch, když si za to vezmou medaili,“ řekl například vítkovický útočník Dominik Lakatoš.

APK se před letošní sezonou ve spolupráci s ADV ČR snažila všechny týmy i samotné hokejisty vzdělávat v otázce dopingu a suplementace ve sportu ve vztahu k antidopingovým pravidlům, aby se podobná kauza už neopakovala.

„Celé léto situaci trpělivě vysvětlujeme. Část sportovní veřejnosti naše stanovisko chápe, ale část stále očekává, že bychom měli už nyní rozhodnout, zda a jak bude trestán celý klub Mountfield HK,“ dodal Loukota.

ADV ČR doufá, že rozhodnutí by mohlo padnout do konce letošního roku.

Reklama