Hlavní obsah

Hokej je teď rizikovější. Testovat můžeme i u hráčů doma, říká šéf antidopingového výboru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli jarní dopingové kauze, kdy testem na zakázané látky neprošli tři hráči královéhradeckého Mountfieldu, se hokej posunul do rizikovější kategorie Antidopingového výboru ČR (ADV ČR). S tím jsou spojeny častější dopingové kontroly, řekl ředitel ADV ČR Martin Čížek. V nadcházejícím ročníku by se tak nemělo stát, že se některý klub kontrole vyhne, jako se tomu stalo v minulé sezoně.

Foto: www.ftvs-vzdelavani.cz

Martin Čížek

Článek

Trojice hradeckých hokejistů Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl neprošla testy už v dubnu letošního roku po 4. semifinálovém zápase s Vítkovicemi. Ten zvládli Ostravané poměrem 2:1. Výsledky testů tří hokejistů vyšly najevo až po dvou měsících a Asociace profesionálních klubů ledního hokeje i samotný klub trojici pozastavily činnost. Informace o procesu jsou od té doby strohé.

Kam se posunula kauza hradeckých hokejistů?

Dnes je před Národním rozhodčím soudem pro sport. Z naší strany byla oficiálně podána žaloba. Teď je na řadě soud, který by měl rozhodnout.

Kdy se dá očekávat verdikt?

Mohlo by to být na podzim, ale stoprocentně to říct nemohu. Záleží, jak se budou sportovci obhajovat, jaké budou procesní nástroje, zda přijmou trest, nebo ne. Byl bych rád, kdyby se to do konce roku povedlo, ale nemohu to slíbit.

Kontroly byly tři a všechny pozitivní. Zajímali jste se o další hráče?

Ano, analyzovali jsme, jestli testovat i zbytek týmu, ale vyhodnotili jsme, že to není namístě. Látky, které jsme našli, jsou zakázané v soutěži, to znamená v den utkání. Výsledky testu jsme se stejně dozvěděli až po konci extraligy, takže nemělo smysl testovat další hráče, jelikož by to bylo irelevantní.

Proč nebyla oficiálně zveřejněna látka, která byla v tělech hradeckých hokejistů nalezena?

Přesně nevím, ale obhajoval bych to tak, že musíme dbát na práva sportovců. Aby měli možnost obhajoby a abychom ctili presumpci neviny.

Na semináři pro extraligové kluby jste mluvil o tom, že přibude kontrol u týmů. Prozradíte, kolik jich bude?

Odkrývat to by bylo kontraproduktivní. Rizikovost u hokeje se zvýšila, obecně ale není tak velká, protože jednotlivec není schopen ovlivnit výsledek ve stejné míře jako u individuálního sportu. Pokud se ale zvýší počet případů, je třeba zvýšit počet kontrol. Bude jich možná jednou tolik.

Můžete sdělit, kolik jich bylo v průběhu loňské sezony? Řekněme v průměru na jeden tým.

Můžu říct, že ne všechny týmy byly zkontrolovány. Za sezonu se stalo, že jsme ani jednou nebyli na nějakém týmu. Máme 135 svazů a primárně se vzhledem k rizikovosti soustředíme na sporty individuální jako atletika nebo cyklistika. Proto jsou hokejové kluby, které ani jednou nebyly otestovány.

Jak dopingové testy probíhají?

Komisař se před zápasem dostaví na stadion a požádá o místnost vyhrazenou pro dopingovou kontrolu. U hokeje je to tak, že po druhé třetině jde komisař za rozhodčími, kde je přítomen i delegát. Následují dvě varianty. Když nemáme zaměření na konkrétního hráče, tak se losuje. Druhá varianta je, že můžeme mít podezření na konkrétního sportovce, jehož výkonnost raketově vzrostla, a je možnost vybrat pro kontrolu přímo jeho. Třeba když v průběhu zápasu dá někdo hattrick během jedné třetiny, tak asi dává smysl ho otestovat.

Probíhají kontroly i během tréninků? Ano, testování se dělí na dvě části – soutěžní a mimosoutěžní. U hokeje chodíme spíš mimosoutěžně. Můžeme přijít na trénink i ke sportovci domů. Pro dopingového komisaře platí pravidlo „kdykoliv a kdekoliv“ a sportovec mu musí být k dispozici. Ale samozřejmě i sportovci mají svá práva. Komisař si zase nemůže dělat, co se mu zlíbí.

Jsou něčím specifické zakázané látky užívané v kolektivních sportech?

Látky se dělí do několika kategorií, které jsou seřazené podle účinků. Zakázané jsou takové, které posilují růst svalstva, zvyšují výkonnost, posilují okysličování krve, ale také například zvyšují bystrost. Takové případy máme v e-sportu, kde člověk při hraní počítačových her potřebuje být bystrý. Nicméně dopingem jsou i látky, které člověku pomáhají se zklidnit a stabilizovat. Hlavní smysl hlídání je v tom, že se jednak jedná o něco, co mi kazí zdraví, ale zároveň zvyšuje sportovní výkon. V tom mohou pomoci i látky ke zklidnění, protože sice půjdu do klání lépe připraven, ale nelegálně.

V úterý jste na téma dopingu společně s Asociací profesionálních klubů ledního hokeje uspořádali v Praze pro kluby hokejové extraligy seminář na téma dopingu. Kdybyste ho měl shrnout, co bylo hlavním poselstvím konference?

Je potřeba myslet na to, že existuje něco, co může český hokej zkazit. Ta hlavní zpráva je: pojďme chránit čistý sport a český hokej jakožto chloubu českého sportovního prostředí. Na konferenci jsme činovníkům sdělili, jaké jsou zakázané látky a že se objevují především v doplňcích stravy.

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články