Hlavní obsah

Šestou porážku v řadě už neustál. Slavia odvolala Lubinu, přijde Říha?

Praha
Aktualizováno

Vedení extraligového hokejového týmu Slavia Praha odvolalo v pátek večer z funkce hlavního trenéra A-týmu Ladislava Lubinu. Spolu s ním končí na střídačce i jeho asistent Josef Beránek. Informovaly o tom oficiální internetové stránky pražského klubu. Přijde Miloš Říha?

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Ladislav Lubina končí na střídačce pražské Slavie.

Článek

Lubina zamířil do Slavie před touto sezónou, když nahradil dlouholetou ikonu klubu Vladimíra Růžičku, jenž odešel k reprezentaci. Od začátku bojoval s přízní fanoušků, kteří během zápasů často skandovali: "Lubina ven".

Slavia se v posledních dvou týdnech ocitla v hluboké krizi. Před pátečním duelem v Olomouci prohrála pět zápasů v řadě, přičemž ve všech inkasovala minimálně šest branek. Na Hané černou sérii nezdarů neukončila a domácím Kohoutům podlehla 2:4, čímž klesla na dno tabulky.

A vedení červenobílých ztratilo trpělivost. Krátce po utkání Lubinu z funkce odvolalo. "Děkuji trenérům za odvedenou práci a za profesionální přístup, nicméně jsem se rozhodl, že je potřeba dát mužstvu nový impuls," uvedl majitel klubu Vladimír Pitter.

Povede Slavii Říha?

Nový kouč by mohl být znám v neděli. Vážným kandidátem na obsazení trenérského postu je Miloš Říha. S pětapadesátiletým rodákem z Přerova jedná Slavia podle informací Sport.cz už od úterní porážky 4:6 s brněnskou Kometou. Říha se převzetí týmu údajně nebrání, ve hře byla i varianta, že by si za svého asistenta zvolil právě Lubinu, tak jako tomu bylo při jeho dřívějších trenérských štacích v Pardubicích. Otázkou zůstává, jestli by to byla slávistická generalita ochotna přijmout, když Lubinu v pátek coby hlavního trenéra odvolala.

Říha je koučem s velkým renomé, který má zkušenosti nejen v extralize, kde trénoval Pardubice, Spartu, Zlín nebo Karlovy Vary. V sezóně 2010/11 byl vyhlášen nejlepším trenérem v Kontinentální lize, když po svém konci ve Spartaku Moskva senzačně dovedl Atlant Mytišči k titulu vicemistra. Během výluky v NHL vedl i Petrohrad v čele s hvězdným Iljou Kovalčukem, naposledy až do března letošního roku šéfoval střídačce Avangardu Omsk.

Kromě toho hned dvakrát dovedl Slovan Bratislava k titulu ve slovenské extralize. Bude právě Říha tím mužem, který má vytáhnout Slavii z bídy?

Reklama