Hlavní obsah

Sparta hlásí velkou posilu, vrací se reprezentační útočník. Láká mě titul, hlásí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu oznámila odchod reprezentačního útočníka Davida Tomáška do švédského Färjestadu, o dva dny později už ale hokejové Sparta hlásí náhradu. A více než důstojnou... Do pražského klubu se po sezoně strávené v Ambri-Piotta vrací jiný forvard národního týmu a účastník právě skončeného MS Filip Chlapík, který měl přitom ve švýcarském klubu platný kontrakt i pro nadcházející ročník. Se Spartou podepsal na tři roky.

Rozhovor s Filipem Chlapíkem.Video: HC Sparta Praha

 
Článek

„Po odchodu Davida Tomáška přináší Filip Chlapík potřebnou kvalitu a kreativitu. Patří mezi českou špičku a věříme, že ve Spartě bude pokračovat ve skvělých výkonech," uvedl člen představenstva Sparty zodpovědný za sportovní úsek Tomáš Divíšek.

Do Sparty se pětadvacetiletý útočník vrací potřetí v krátké době. Nejprve tak učinil na podzim 2020, kdy se rozhodl opustit zámoří, kde pendloval mezi první týmem Ottawy v NHL a farmou. K Senators se pak sice v další sezoně vrátil, odehrál ale za ně jen jeden duel, a tak přišel další přesun do Evropy. Kvůli uzavřenému přestupnímu termínu v extralize však ne do Sparty, ale do finského Lahti.

Foto: HC Sparta Praha / Jakub Pláteník

Filip Chlapík se vrací do Sparty.

Předloni v létě přišlo opět laso ze Sparty a Chlapík zažil životní sezonu. 70 kanadskými body překonal klubový rekord produktivity, stal nejproduktivnějším hráčem i nejlepším střelcem extraligy a byl vyhlášen jejím nejlepším hráčem. S 15 body kraloval i tabulce produktivity play off, v němž Sparta skončila druhá za Třincem.

„Konec ve finále byl hodně hořký. Titul na Spartu patří a je to jedna z věcí, kterých bych chtěl moc dosáhnout. Získat titul pro Spartu mě strašně láká. Sparta je evropský velkoklub s nejvyššími ambicemi. Těším se, že budu zase doma," hlásí nyní po přesunu do Sparty.

Před uplynulou sezonou totiž zamířil do Ambri-Piotta, z něhož se dostal i na MS, které ale pro něj ani pro český nároďák povedené nebylo. Přestože měl ve švýcarském klubu platný kontrakt i na další ročník, nakonec se domluvil na jeho rozvázání. I proto, že se brzy stane dvojnásobným otcem a chtěl se vrátit domů do Prahy.

Foto: David Taneček, ČTK

Útočník Filip Chlapík na tréninku české reprezentace v dějišti MS.

„Řešili jsme rodinnou situaci, já měl ale smlouvu na dva roky a byli se mnou spokojení. Bojovali jsme o play off a jakékoliv uvolnění tak nepřipadalo v úvahu," přiznává Chlapík, že Sparta o jeho návrat stála už v průběhu minulé sezony.

Tehdy ale ještě k dohodě s Ambri-Piotta nedošlo. A tak Chlapík právě Spartu pomohl porazit ve finále prosincového Spengler Cupu v Davosu. „Na jednu stranu to bylo nepříjemné, na druhou zase fajn, že jsem mohl opět vidět kluky. Navíc mi to připomnělo nějaké období zpátky a uvědomil jsem si, jak to bylo ve Spartě fajn. Nějakou roli v návratu to určitě hrálo. Spartu miluju a myšlenky na návrat jsem měl vždycky," hlásí Chlapík.

Foto: HC Sparta Praha / Jakub Pláteník

Filip Chlapík už je znovu sparťanem.

Chlapík je tak po útočníkovi Ondřeji Najmanovi a obránci Aaronu Irvingovi třetí letní posilou Sparty. „Filip odešel teprve před rokem, ale už v uplynulé sezoně jsme byli v častém kontaktu. Víme, co od něj můžeme čekat. On sám má obrovskou touhu zažít ve Spartě úspěch," prohlásil sportovní manažer klubu Jaroslav Hlinka.

Reklama