Hlavní obsah

Trest je přísný, míní obhájce hradeckých hráčů. Ve zbylých případech čeká stejný verdikt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv původně hrozil trojici hradeckých hokejistů zákaz činnosti až na čtyři roky, což požadoval antidopingový výbor, první z hříšníků Graeme McCormack obdržel trest na deset měsíců a nastoupit může už 9. února. „Čekal jsem, že trest bude i nižší,“ prohlásil obhájce hráčů Jan Šťovíček. Pro dvojici Kevina Klímu a Martina Štohanzla právník očekává za užití kontaminovaného přípravku Mesomorph V4 stejný verdikt.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz
Článek

Berete rozhodnutí soudu jako vítězství?

Nevím, jestli je to vítězství, protože hráči sice v podstatě hned mohou začít hrát, ale trest je poměrně přísný. Ale takhle to soud posoudil a nezbývá nic jiného než to respektovat. Je však samozřejmě důležité, že Graeme může brzo hrát, vykonávat svou práci a dostávat plat. Jeho paní každým dnem očekává dítě, určitě to potřebuje.

Byl jste si jistý, že nepadne vyšší trest? Původně se hovořilo o dvou až čtyřletém zákazu činnosti.

Jistý jsem si samozřejmě být nemohl. Když jsem ale viděl výsledky laboratorní analýzy a pochopil jsem, že to je kontaminovaný produkt, tedy že konkrétní šarže obsahovala látky, které nebyly uvedeny na obalu a výrobek je tak neměl obsahovat, věřil jsem, že to dopadne rozumným způsobem. I jsem čekal, že trest bude nižší.

Jaký očekáváte verdikt v případech dvou zbývajících hráčů Kevina Klíma a Martina Štohanzla?

Jsem přesvědčený, že verdikt bude stejný. Není důvod, aby to bylo jinak. Případy jsou skutkově úplně stejné, obhajoba také. Věřím, že rozhodnutí přijde v řádů dnů.

Šéf antidopingového výboru Martin Čížek však už ve čtvrtek pro Sport.cz uvedl, že zvažuje odvolání.

Jeho důvody nejsou právní. Tohle je nepochybně případ kontaminovaného produktu. Výrazněji vyššího trestu ani nelze dosáhnout. Je třeba považovat míru zavinění hráče.

Pokud se přesto odvolá, odloží se tím možný start McCormacka a případně i dalších hráčů z 9. února na později?

Nemělo by to tak být. Odvolání nemá odkladný účinek, rozhodnutí platí a hráči mohou od 9. února nastoupit. Leda pokud by odvolací senát vyhověl žádosti antidopingového výboru o odložení účinku tohoto rozhodnutí, tak by hráči měli dále zastavenou činnost. Osobně si myslím, že se to nestane, a dokonce ještě antidopingový výbor zváží, jestli vůbec odvolání podá.

Proč desetiměsíční trest začal platit už 9. dubna, tedy v den odebrání vzorku, ačkoliv hráči ještě nastoupili do finálové série a poslední duel odehráli 28. dubna?

Dva nebo tři měsíce totiž vznikly nějaké průtahy, které nebyly na straně hráčů, ale spíš antidopingového výboru. Senát říká, že výbor mohl postupovat rychleji. V takových případech, které jsou celkem běžné, je možné trest uložit ode dne odebrání vzorku, jindy se ukládá až ve dni zastavení činnosti. Pro hráče je to samozřejmě pozitivní.

Poradíte jim, ať žádají odškodnění u výrobce?

Je to průšvih, určitě jim poradím, ať do toho půjdou. Škody jsou pochybením výrobce hmatatelné, hráči měsíce nepobírali mzdu. Tenhle přípravek je poměrně rozšířený a používá se běžně. Kdyby si ho koupili znovu, tak tam velmi pravděpodobně zakázané látky nebudou. Opatrnost je na místě, ale nemůžeme po sportovcích chtít, aby si všechno nechali laboratorně analyzovat.

Reklama