Hlavní obsah

Trma vrma a gól! Musíme to utlouct i čepicemi, mrzelo Motáka vyrovnání Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chybělo necelých osm vteřin do konce základní hrací doby, hokejisté Třince už sahali po semifinálové výhře, když puk po „trmě vrmě“ najednou vyplaval u čepele Filipa Chlapíka. A jak velí hokejové „zákony“ závěrečných chvil, prostě do něj plácl směr branka. A on skutečně s velkou dávkou štěstí obloučkem doplachtil za bezmocného třineckého gólmana Kacetla. „Stane se, nicméně to tam musíme utlouct i čepicemi,“ říkal kouč Třince Zdeněk Moták.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Sparta Praha vs. HC Oceláři Třinec 3:2 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Může to být zlomový moment série, protože leckomu už vyskakovaly vzpomínky na loňské čtvrtfinále stejných soupeřů. I v něm urvala Sparta první zápas, do toho druhého Třinec místo Mazance nasadil do branky Kacetla a pak po gólech Hudáčka (2×) a Voženílka vyhrál v prodloužení 3:2. Později i celou sérii. Teď se to složení hlavních person opakovalo, po 60 minutách svítil stejný stav jako před rokem, jenže vyrovnání napumpovalo do sparťanů energii, kterou později Moravčík přetavil ve vítězný gól.

Historie se sice opakuje, ale neplatí to vždy. „Člověk se učí porážkami, protože bez nich není žádné vítězství. Je tady spousta hráčů, která odehrála mnoho důležitých zápasů. Máme lídry, kteří přidávají poznatky. To je to, co potřebujeme,“ vyprávěl po utkání Michal Kempný, sám někdejší vítěz Stanley Cupu.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta - Třinec, domácí Moravčík v druhém semifinále vstřelil dvě brankyVideo: Tipsport Extraliga / BPA

A Sparta i díky středečnímu obratu v letošním play off ještě neprohrála. „Všichni jsme věřili do konce zápasu, že to zvládneme. Třinec hrál výborné utkání. Minulý rok nám tyto momenty chyběly. Měli jsme optický tlak, ale nic jsme tam nedotlačili. Letos si vážíme, že jsme to dokázali zlomit na naši stranu a vedeme 2:0,“ řekl Kempný.

Ne, ten vyrovnávací gól byl vskutku z těch tuze šťastných, jenže Sparta v průběhu třetího dějství stupňovala tempo. Třinec se dlouho úspěšně bránil, zápas měl grády, mnozí ho považují dokonce za nejlepší v letošním play off.

Sparta - Třinec, 2. zápas1/14

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

„59 minut a 52 vteřin jsme hráli přesně to, co jsme chtěli. Bohužel jsme to ale na konce neubránili, uteklo nám to. Ale hodnotit duel budu kladně. Taky jsme tady vůbec nemuseli být. Hráli jsme s Budějkama sedmý zápas, už jsme mohli být u moře. Odehráli jsme se Spartou super zápas, je to vyrovnaná série. Teď chceme využít domácího prostředí a udělat dva body,“ říkal třinecký útočník Andrej Nestrašil.

Že by se v prodloužení projevilo to, že Třinec má za sebou sedmizápasové čtvrtfinále, zatímco Sparta do semifinále prolétla ve čtyřech duelech? „Ne! Všechno je to o hlavě. Před rokem jsme odehráli v play off 22 zápasů, letos je to devět. Furt máme kde brát. Jde o mentální odolnost každého jedince, nehraje se na únavu. Máme opravdu hlavy nahoře, nic nebalíme. Naše sebedůvěra je pořád velká. Víme, co dovedeme,“ sypal ze sebe Nestrašil.

Třinec by ale potřeboval gólové procitnutí svého snajpra Martina Růžičky, který se v součtu s koncem základní části netrefil už 13 zápasů v řadě, což se mu naposledy přihodilo ještě při dávném angažmá ve Znojmě (08/09). Neuchytila se žádná z jeho 28 střel na branku.

Dočká se o víkendu v Třinci? A zamotají Oceláři ještě sérii, nebo se jejich čtyřleté extraligové panování blíží ke konci?

Reklama