Hlavní obsah

Úspěšné premiéry! Svoboda nulou a Dufek gólem spasili Plzeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňským hokejistům hrozil konec sezony, a tak v předkole play off proti Mladé Boleslavi potřebovali změnu. V brance proto poprvé v sérii dostal přednost Miroslav Svoboda. Sedmadvacetiletý gólman vychytal všech 32 střel Bruslařů a byl strůjcem nejtěsnějšího možného vítězství 1:0. Plzeň tak srovnala stav série a o postupujícím do čtvrtfinále rozhodne čtvrteční pátý zápas na ledě Západočechů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Plzně Miroslav Svoboda se raduje z vítězství.

Článek

Škoda si v pondělí nechala utéct zápas v závěru, a tak ve čtvrtém duelu musela odvracet brzký konec sezony. „Ráno na led přišlo pětadvacet naštvaných borců. Všichni jsme chtěli vrátit sérii do Plzně," řekl Miroslav Svoboda.

Hosté se dostali do brzkého vedení. První gól za Plzeň po výměně právě z Mladé Boleslavi vstřelil až ve svém 26. zápase Jan Dufek. „Trápil jsem se dlouho. Konečně to tam spadlo, navíc v tak důležitém zápase," radoval se pětadvacetiletý útočník.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor vítězné trefy čtvrtého zápasu Jan Dufek z Plzně.

Dufek si v 5. minutě najel na výbornou zadovku Michala Bulíře a samostatný únik zakončil střelou mezi betony. „Bulda má oči i vzadu. Parádně mi přihrál a já už byl před brankou sám," popisoval křídelník.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Plzně Miroslav Svoboda s Dominikem Graňákem zastavují akci Jakuba Kotaly z Mladé Boleslavi.

Že bude gól z první třetiny vítězný, čekal asi málokdo. „Nemyslím si, že by nám brzké vedení nějak pomohlo. Tentokrát jsme se ale poučili a všemi silami bojovali o udržení náskoku," těšilo Svobodu.

Ve druhé třetině plzeňskému brankáři dvakrát pomohla branková konstrukce. „To se mi stalo snad po jedenácti zápasech, že by mě zachránila tyčka. Od té chvíle jsem věděl, že mám štěstí na své straně a věřil jsem, že to dopadne dobře," pokračoval gólman, který oceňoval výkon defenzívy. „Pracovala výborně, i když bezchybný výkon to také nebyl. Na rozdíl od předchozích zápasů ale při nás stálo štěstí."

Svoboda se tak mohl radovat z vyrovnání série na 2:2 a také z první nuly v sezoně. „Je ostuda, že přišla až teď. To se mi snad ještě nestalo, že bych v základní části ani jednu nulu neudržel. Trápil jsem se tím," přiznal brankář.

Plzeňský gólman už ani nevěřil, že si v play off zachytá. „Dominik Pavlát předváděl výborné výkony, ale byl jsem připravený naskočit. Po třetím utkání mi psal trenér brankářů Ruda Pejchar, že nastoupím já," popisoval Svoboda.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Mário Lunter (druhý zleva) z Mladé Boleslavi, Vojtěch Budík a brankář Miroslav Svoboda (oba z Plzně).

Na začátku sezony ho trápilo zranění, pak se mu v reprezentačním dresu nepovedl turnaj Karjala a únoru odchytal jediný zápas. Vítězství naposledy poznal 16. ledna. „Navíc mi vůbec nedával smysl hokej bez fanoušků a asi se to podepsalo na mých výkonech. Ale všechny dosavadní starosti jsem vypustil. Do série jsem naskočil s čistou hlavou a zápas jsem si užil. Co je víc než výhra 1:0?" usmíval se Svoboda.

Po těsném vítězství ale krotí euforii. „Na tu není prostor. Máme před sebou poslední krok. Budeme si muset udržet stejnou naštvanost a energii i do pátého duelu. Znovu to bude vyrovnaný zápas," doplnil brankář.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Plzně Miroslav Svoboda.

Reklama