Hlavní obsah

V Liberci je parta skvělých chlapů, kteří se těší do práce, libuje si trenér Pešán

Liberec

Bílí Tygři vyrazí do boje za obhajobou titulu znovu jako držitelé Prezidentského poháru pro nejlepší tým extraligy po základní části. Severočeši se vypořádali s odchody opor a jako jediní pokořili stobodovou hranici. Suverénní jízda to však tentokrát nebyla. V minulé sezóně totiž liberečtí hokejisté lámali rekordy, udivovali fanoušky dominancí. V aktuálním ročníku se svěřenci trenéra Filipa Pešána na trofej daleko víc nadřeli.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberečtí hokejisté s Prezidentským pohárem pro vítěze základní části extraligy.

Článek

Po mistrovské sezóně se na vás každé mužstvo chtělo vytáhnout. Byla kvůli tomu obhajoba trofeje o to těžší?

Loni jsme spoustu mužstev během sezóny překvapovali. Letos jsme vnímali větší odpor soupeřů, byli líp připraveni, měli vyšší kvalitu. Spousta týmů změnila svůj herní systém, mají vysokou úroveň napříč celou extraligou, i proto jsou výsledky z naší strany tak těsné.

Takže co bylo za tím, že Liberec opět získal Prezidentský pohár?

V první řadě pracovitost týmu. Tréninky mají vysokou úroveň, kluci v nich dřou celý rok a pohár je jim odměnou za dlouhodobě dobře odvedenou práci. Pak je to kvalita gólmanů, protože oba kluci nám v důležitých bitvách hodně pomohli. Patří mezi nejlepší brankářské dvojice v celé lize. A pak taky týmová chemie. V Liberci je opravdu parta skvělých chlapů, kteří se respektují a těší se do práce.

Jánu Lašákovi v brance zdatně sekundoval Roman Will, jenž má v extralize nejvyšší procentuální úspěšnost zákroků a pyšní se i nejnižším průměrem inkasovaných gólů na zápas v celé soutěži. Překvapil vás svými výkony?

Překvapený nejsem. Je to poctivý kluk, který má kvalitu. Dokázal to i tím, že si ho v NHL vytáhlo Colorado. Snad ho čeká zářná budoucnost. Romanovi i Jánkovi ale hodně pomáhal celý tým. Hráči blokovali střely, snažili se nepustit moc puků. Když na ně prošly, tak se s tím oba kluci popasovali výborně.

Máte už představu, kterému z brankářů dáte v prvním čtvrtfinálovém duelu důvěru?

Jasno úplně nemám, ani o schématu nasazování brankářů. Nechám si to zatím pro sebe.

První čtvrtina sezóny se vám výsledkově příliš nevydařila. Byl slabší rozjezd způsobený například velkou obměnou kádru?

Vliv to mít mohlo, spíš jsme ale potřebovali jako tým získat trochu sebevědomí, které z nás v době našich dlouhých sérií výher přímo sršelo. To nám na začátku chybělo. Samotné mužstvo čekalo, jak si v extralize povede. Když jsme zjistili, že opravdu umíme udělat dobré výsledky i s největšími favority extraligy, začali jsme si věřit.

Po úvodní čtvrtině soutěže měl Liberec na vedoucí Brno s Třincem výraznou bodovou ztrátu. Překvapilo vás, s jakým náskokem v čele tabulky jste základní část uzavírali?

Vůbec by mě nenapadlo, že pár kol před koncem budeme mít před Kometou náskok skoro dvaceti bodů. Myslel jsem si, že základní část má jasné lídry Brno a Třinec. Ani v duchu jsem si neuměl představit, že bychom tuhle dvojici mohli atakovat. Ale postupem času se na ně týmy víc připravily. Liga se začala vyrovnávat, jejich náskok se ztenčil, a Kometa na závěr dokonce musela bojovat o šestku. Podle mě nás čeká hodně vyrovnané play off. A v něm může dojít k nejednomu překvapení.

Kdy vám bylo během základní části nejhůř?

Největší krizi jsem měl v závěru, kdy už jsme sahali po poháru a nedokázali dva zápasy po sobě vyhrát. Moc jsem si tu trofej přál a nesmyslně jsem se začal zabývat kalkulacemi výsledků. Přitom loni jsem to neudělal ani jednou... Byla to pro mě těžká doba a jsem rád, že je u konce.

V poslední době přišlo i střelecké trápení.

Mám dojem, jestli tým nepřemýšlel podobně jako já. Když něco až moc chcete, tak vám to svazuje ruce. Teď už se můžeme uklidnit a připravit na play off.

Kromě koncovky co dalšího budete před vyřazovací částí pilovat?

Jednoznačně přesilovky, které nám nejdou.

Před čtvrtfinále vás znovu čeká téměř dvoutýdenní pauza. Jak ji vyplníte?

Pojedeme jako loni na soustředění mimo Liberec. Máme domluvené tréninkové utkání s vybranými hráči z Benátek, které vypadly v play off první ligy.

Do sestavy jste v této sezóně zapracoval další mladé hráče. Který z nich vás výkony nejvíc potěšil?

Příjemně mě překvapil Filip Pyrochta, který původně nebyl ani v plánu mezi šesticí beků. Naskakoval na pozici sedmého obránce, v průběhu sezóny ale při zranění některých hráčů zaskočil a teď je plnohodnotným členem základní sestavy. Hodně na něj spoléhám.

Reklama