Hlavní obsah

Vejvodův senzační návrat do Kladna. Rytíře převezme jako trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystá se překvapivý návrat kladenské legendy na extraligovou scénu. Měsíc po svých 50. narozeninách a po čtvrtstoletí prožitém ve Švédsku se Otakar Vejvoda, hokejový mistr světa z roku 1996, objevil zpátky ve svém mateřském klubu. Bývalý útočník, který posledních sedm let trénoval ve švédském Lidingö juniorku, převezme Rytíře jako kouč a může tak navázat na práci svého otce, jenž velel kladenské střídačce na přelomu tisíciletí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý útočník Otakar Vejvoda bude hlavním trenérem hokejistů Kladna.

Článek

Klub hrajícího majitele Jaromíra Jágra zatím informace ČTK oficiálně nepotvrdil. „Buďte trpěliví. Na příští týden chystáme tiskovou konferenci, kde přestavíme nový realizační tým, podobu soupisky i další novinky," řekl kladenský mluvčí Lukáš Jůdl.

Vejvoda už ale ve středu vedl část týmu ještě bez Jágra či kapitána Tomáše Plekance a dalších opor na tréninku na ledě v Mělníku, kterým si Rytíři zpestřili stále ještě probíhající suchou přípravu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Kladna Tomáš Plekanec.

Nechyběli tam ani asistenti Jiří Burger, který u týmu pokračuje, a Miroslav Mach, jenž naposledy působil jako trenér v prvoligovém Ústí nad Labem. Tito dva už vedli kladenské mužstvo v letní období před Vejvodovým příletem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Otec mistra světa z roku 1996 a někdejší trenér Kladna Otakar Vejvoda

Dosavadní lodivod Rytířů David Čermák, jenž provedl mužstvo úspěšně baráží, bude v nové sezoně asistentem kouče Jaroslava Modrého v Českých Budějovicích. „Už byl čas změnit vzduch. Za čtyři roky v Kladně to každý rok bylo buď o tom, že se musíme vyhnout sestupu, anebo potřebujete postoupit. Tlak jako blázen," vysvětluje.

Vejvoda zůstal ve Švédsku po svém posledním angažmá v AIK Stockholm, kam s reprezentačními spoluhráči Pavlem Paterou a Martinem Procházkou odešel před sezonou 1996/97. Už během ní Vejvodu poprvé přepadly velké zdravotní komplikace s růstem svalů, hráčskou kariéru musel kvůli mučivým bolestem v pouhých šestadvaceti letech ukončit. Kdykoli se pokusil o návrat na led, vždycky ho zastavilo nějaké zranění.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Kladna oslavují gól.

Nestál pak o mediální pozornost. Vzal za svůj švédský styl života a převzal i tamní styl hokejové přípravy. Jako mládežnický trenér se ukázal velmi vnímavý, vedl i několik svých krajanů včetně Šimona Marhy či Jakuba Altrichtera. Pavel Patera, někdejší centr slavné Blue Line, se navíc nyní stal trenérem Sparty a souboj tradičních rivalů dostane po Vejvodově převzetí Kladna nezvyklý přesah i na střídačce.

Práce na rekonstrukci zimního stadionu výrazně pokročily a vše směřuje k tomu, že proběhne na konci srpna kolaudace, kdy bude vedle střechy a renovace zázemí hotová i ledová plocha. Premiéru by měla zažít 7. září v rámci přátelského zápasu s Libercem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr během utkání se Spartou.

Do té doby si však Rytíři musejí vystačit se stadiony v okolí, hned v prvním přípravném zápase 9. srpna přivítají v Příbrami budějovický Motor. O dva dny později se Kladno představí v Berouně, kde vyzve pražskou Spartu.

Reklama

Související témata:
Vejvoda
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice