Hlavní obsah

Vítkovice vzdaly hold legendě. Vyvěsily Vůjtkův dres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K dresům čtyř vítkovických hráčů Janu Kasperovi, Miroslavu Vlachovi, Josefu Mikolášovi a Františku Černíkovi, které pod stropem domovské arény hokejových Vítkovic už nějaký čas visí, přibyl v pátek vpodvečer před utkáním 44. kola proti Spartě, který domácí ovšem prohráli 3:4, dres další.

Foto: HC Vítkovice Ridera

Vítkovice odehrály slavnostní zápas v retro dresech. Zleva Dominik Lakatoš, Lukáš Krenželok, Vladimír Vůjtek st., Roman Ryšánek a Miloš Holaň.

Článek

Nese číslo 9 a Vítkovice jeho vyvěšením vzdaly holdy svému kapitánovi a trenérovi Vladimíru Vůjtkovi staršímu, jenž tým z Ostravy dovedl ke třem extraligovým medailím, včetně stříbrné v roce 1993, kdy se Vítkovice poprvé probojovaly do extraligového finále.

Vladimíra Vůjtka na ledě přivítala téměř vyprodaná aréna bouřlivým potleskem ve stoje a skandováním jeho jména. „Dívám se nahoru na ty světové borce, co už tam jsou, a je pro mě obrovské vyznamenání a čest být tam s nimi," řekl 75letý Vůjtek.

Foto: HC Vítkovice Ridera

Zleva Lukáš Krenželok, Vladimír Vůjtek st. a Dominik Lakatoš.

Nejúspěšnějšího trenéra Vítkovic v novodobé historii doprovodil na led téměř celý kádr, který před třiceti lety pod jeho vedením došel až do finále. „Na ten tým, který tu se mnou stojí, jsem i po těch letech hrdý. Byli to oni, kdo nastartoval mou trenérskou kariéru," řekl bývalý kouč české i slovenské reprezentace. Tu v roce 2012 dovedl ke stříbrným medailím z mistrovství světa.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Vítkovický klub ocenil bývalého hráče a trenéra Vladimíra Vůjtka (uprostřed). Vlevo je bývalý hráč Vladimír Vůjtek mladší, vpravo majitel klubu Aleš Pavlík

„Vladimír Vůjtek je obrovská legenda, pro hokej toho udělal strašně moc. O úspěších se ani nebudeme bavit, má toho opravdu hodně za sebou. Tuhle poctu si naprosto zaslouží. S jeho synem Vláďou jsem od čtyř nebo pěti let vyrůstal, takže se známe i trochu jinak. Pana Vůjtka vnímám i jako otce mého kamaráda, ne pouze jako trenéra, který nás dovedl do finále proti Spartě," uvedl člen vicemistrů z roku 1993 a současný sportovní ředitel HC Vítkovice Ridera Roman Šimíček.

Právě na vypjatou bitvu proti Spartě, kterou Pražané tehdy vyhráli 3:1 na zápasy, se v Ostravě také vzpomínalo. Domácí hokejisté celé utkání proti Spartě odehráli v retro dresech ze sezony 1992/1993. Radost legendárnímu trenérovi Vůjtkovi ale neudělali. Spartě podlehli Spartě 3:4 a připsali si čtvrtou domácí porážku v řadě. „Zažil jsem pana Vůjtka v nároďáku, je to skvělý člověk. Škoda, že jsme ten závěr nezvládli," litoval střelec jednoho vítkovického gólu Richard Jarůšek, který Vítkovice posílil teprve ve čtvrtek.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva brankář Sparty Jakub Kovář, Marek Kalus z Vítkovic, Adam Polášek ze Sparty.

Také obránce Sparty Michal Kempný si pod Vůjtkem v reprezentačním týmu zahrál. „Bylo to hezky udělané, měl jsem tu čest pod panem Vůjtkem hrát v nároďáku, znám ho a tu slávu jsem si užil o to více," uvedl.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice