Hlavní obsah

Vítkovický Klimeš válí, po Brnu vynuloval i Plzeň. Teď mě to trefuje, smál se gólman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřetí v řadě v sestavě Vítkovic scházel kapitán Dominik Lakatoš. Nejproduktivnější hokejista ostravského celku v plánech trenérského týmu okolo Pavla Trnky nefiguruje už od utkání v Olomouci, Ostravanům ale neschází. Bez Lakatoše v sestavě vyhráli všechny tři zápasy. Vítkovice dotáhl k vítězství 1:0 nad Plzní ve 48. kole extraligy brankář Lukáš Klimeš.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Vítkovice Ridera vs. HC Škoda Plzeň 1:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Ridera triumfovala gólem Robertse Bukartse ze 4. minuty. Klimeš vychytal šestou nulu v ročníku, druhou v řadě. „Je to skvělé, teď mě to nějak trefuje, ale je to práce celého týmu, odvádíme výbornou práci v defenzivě, kde to teď šlape. Všichni se obětovali pro tým a sbíráme kvůli tomu body,“ vykládal gólman Vítkovic Lukáš Klimeš, jenž drží čisté konto slušných 128 minut a 29 vteřin.

Klimeš odchytal znovu skvělé utkání a měl i kapánek potřebného štěstí. Nejprve v první třetině při šanci Adriána Holešínského, jehož střelu po chybě Percyho zastavila tyč, a půl minuty před koncem třetí dvacetiminutovky ho střela Jakuba Lva trefila do vyrážečky, aniž by o tom vítkovický brankář věděl.

48. kolo: Vítkovice - Plzeň1/5

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

„U té první šance měl strašně moc času se rozmyslet, co udělá, protože tam byl sám, Ale byl docela blízko, takže neměl moc variant. No a ta poslední střela mě trefila. Co se dělo dalších pět sekund vůbec nevím. V kabině jsme se o tom bavili a Juraj Mikuš mi osvětlil, že to za mnou zachraňoval. Musím klukům zase hodně poděkovat. Hrají teď do defenzivy zodpovědně, všichni se obětují pro tým a máme za to body,“ popisoval Klimeš.

Dvě čistá konta za sebou nechce přeceňovat. Varováním je nedávný domácí kolaps s Českými Budějovicemi (5:7), kdy Ostravané prohrávali 0:3 už ve 4. minutě úvodní třetiny. „Pořád je to hokej a další zápas to může být všechno jinak. Ale máme dostatečně zkušený tým na to, abychom nespoléhali jen na to, že udržíme vzadu čisté konto,“ zdůraznil.

„Jsem v brance od toho, abych chytal puky, ale spoluhráči mi pomáhají svými bloky. Proti Plzni extrémně. Některé ty střely byly dobře schované a kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby je nezastavili. Kluci se do nich vrhají na hranici sebeobětování, je lepší vyhrát 1:0 než prohrát 5:7, nebo kolik to bylo,“ pousmál se Klimeš.

Jediný inkasovaný gól v posledních třech zápasech těší i bývalého excelentního beka se zkušenostmi z NHL Pavla Trnku. „Možná ten hrůzostrašný zážitek proti Českým Budějovicím byla jen shoda okolností způsobený tím nepodařeným začátkem. Dostali jsme tři rychlé góly a psychika šla rychle dolů. Pracovali jsme na tom a v řešení situací v obranném pásmu jsme nyní daleko chytřejší. Kluci zaslouží znovu velké poděkování,“ uvedl vítkovický trenér.

Plzeň na Klimeše vyslala devětadvacet ran, nejblíže gólu byl Holešínský v úvodní třetině, jemuž nechtěně nahrál do šance domácí obránce Stuart Percy. „Trochu mě ta nečekaná možnost zaskočila. Byl jsme blízko, snažil jsem se to hodit na forhend, ale trefil jsem jen tyčku. Jejich brankář zachytal skvěle, ale to nás neomlouvá, selhali jsme v efektivitě,“ odůvodňoval nulu v kolonce vstřelených branek rodák ze slovenské Čadce vzdálené od Ostravy necelých osmdesát kilometrů.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Vítkovice–Plzeň, plzeňský Holešinský trefil pouze tyčkuVideo: Tipsport Extraliga / BPA

V ochozech Ostravar Arény tak měl své fanoušky. „Byli tu kamarádi. Nemám to domů daleko a vždy se těším, když hraju tady nebo v Třinci, že se přijedou podívat. Je to pěkné, škoda, že jsem je nepotěšil gólem,“ dodal slovenský útočník.

Reklama