Hlavní obsah

Vůbec nevím, proč Sparta čeká na titul už 17 let. A ani mě to nezajímá, říká její nový kouč Gross

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když ze Sparty před třiatřiceti lety jako hráč odcházel, loučil se s ní mistrovským titulem. Pavel Gross od té doby plynule přesedlal na trenérskou dráhu, v Německu si jako kouč udělal velké jméno. Hokejová Sparta věří, že právě on bude tím mužem, který ukončí dlouhé čekání na extraligový triumf, které trvá už od roku 2007.

Foto: HC Sparta Praha / Jakub Pláteník

Nový trenér hokejové Sparty Pavel Gross.

Článek

Spartu jste v posledních letech jistě sledoval. Dokážete si vysvětlit, proč ji titul tak dlouho uniká?

Vůbec nevím a ani mě to nezajímá. Nebyl jsem tady, stejně jako tu nebylo hodně hráčů. Je těžké něco analyzovat, když u toho nejste. Neznáte kabinu, energii. Neznáte co fungovalo, co ne.

Je i proto pro vás důležité, že u mužstva coby váš asistent zůstává Miloslav Hořava, jenž tým vedl v uplynulé sezoně?

Těším se na to, bude to dobrá spolupráce. Už jsme si to spolu vyzkoušeli před šesti lety ve Wolfsburgu. Miloš je dobrý fachman a vždycky když přišel do Sparty, oživil ji a restartoval.

Foto: HC Sparta Praha / Jakub Pláteník

Trenér Sparty Pavel Gross.

Jakým herním stylem by se měla Sparta prezentovat?

Když se na mužstvo podívám, máme dobré bruslaře. Z toho bude vycházet celý systém. Budeme brusliví, nebudeme čekat na chybu soupeře, naopak ho k nim budeme chtít donutit. Vzadu máme velké obránce, tak to musí být cítit. Hlavně ale musíme mít ve hře trpělivost. Sparta už v minulé sezoně pod Milošem a Hansem (tehdejším asistentem Wallsonem) hrála parádní hokej. U hodně těchto dobrých věcí zůstaneme a přidáme maličkosti.

Řekněte mi po více než 30 letech v Německu: Berete Prahu jako návrat domů, nebo si tu v ní naopak připadáte jako v cizině?

Dvaadvacet let jsem žil tady, třiatřicet let v cizině, je mi pětapadesát. Všechno to jsou krásná čísla (směje se). Jsem rodák z Ústí, ve Spartě jsem strávil nádherné tři roky. Pořád to tady znám, o prázdninách jsme se s rodinou do Česka vraceli. Není to žádná obrovská změna.

Nejvýraznějšími letními posilami jsou obránci Irving s Mozíkem a útočníci Chlapík s Kestnerem. Jste spokojen, jak je mužstvo poskládané?

Jsme spokojeni, pracovali jsme na tom celé léto. Říkali jsme si, že s mančaftem, který teď máme, bychom sezonu chtěli nejenom zahájit, ale bez obav i klidně skončit v tom posledním zápase.

Letní změny v hráčském kádru Sparty
Příchody:
Aaron Irving (o)
Vojtěch Mozík (o)
Filip Chlapík (ú)
Jane Lajunen (ú)
Josh Kestner (ú)
Odchody:
Martin Jandus (o)
Stefan Warg (o)
Adam Polášek (o)
Dominik Simon (ú)
Olavi Vauhkonen (ú)
Gustaf Thorell (ú)
David Kaše (ú)
David Dvořáček (ú)
Daniel Přibyl (ú)
David Tomášek (ú)
Ostap Safin (ú)

Už jste stačil všechny hráče poznat blíže?

Abych je opravdu poznal, na to budu potřebovat pár týdnů nebo měsíců.

Zdá se, že si zakládáte na tom, abyste své svěřence poznal co nejlépe po všech stránkách.

To je pro mě to nejdůležitější. Na ledě všechno vidíte; klidně i z videa; ale nejvíc chci poznat hráče po osobní stránce. Zajímá mě, jak kluci žijí, jaké mají koníčky, jak se má jejich rodina, co dělají jejich děti.

Foto: HC Sparta Praha / Jakub Pláteník

Pavel Gross.

Jak takové seznamování probíhá?

Třeba dojde i na kafe po tréninku. Většinou jde o takový klasický small talk, kdy si sedneme, pokecáme. S každým hráčem už jsem měl docela velký mítink, takže už o nich a jejich zázemí něco vím.

Přestože trénujete už 23 let, jste připraven na tlak, který je na Spartu velký?

Tlak máte všude. Je jasné, že Sparta je mediálně sledovaná, ale když v ní podepíšete jako hráč, manažer nebo trenér, tak už je vám jasné, co přijde. Mou malinkou výhodou může být, že už jsem tu před hodně dlouhou dobou strávil tři roky, a s tím tlakem to tehdy nebylo jinak. A možná je i výhodou, že už jsem tady dlouho nebyl. Nemám sociální sítě, noviny čtu strašně málo. Nejde ale o tlak, ale o to, abychom věděli o své síle a silných stránkách, které si máme v každém tréninku a zápase přenést na led.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.