Hlavní obsah

Sparta - Třinec 3:2Stav série 1:0Z jasného zápasu drama, první výhru slaví Pražané

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Safin 1 : 0
15. Vauhkonen 2 : 0
26. Kousal 3 : 0
44. Růžička 3 : 1
54. Marcinko 3 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Sparty porazili v úvodním utkání čtvrtfinále play off extraligy obhájce titulu Třinec 3:2. Pražané vykročili za úspěchem hned v první třetině, kterou po gólech Ostapa Safina a Olaviho Vauhkonena vyhráli 2:0. Další branku přidal ve druhé části Pavel Kousal, teprve pak se prosadili ve třetím dějství Oceláři zásluhou Martina Růžičky a Tomáše Marcinka. Druhý zápas je na programu v pondělí, hrát se bude opět v Praze od 19 hodin.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Autor třetího gólu Sparty Pavel Kousal (uprostřed) se raduje.

Článek

Úvodní minuty reprízy loňského finále, v němž Slezané završili zlatý hattrick, sice velmi rychle ubíhaly, ale hrálo se oboustranně velmi opatrně a bez sebemenšího náznaku šancí. V šesté minutě zkoušel Vauhkonen z nulového úhlu zakončit o beton hostujícího gólmana Mazance, ten si však celou situaci pohlídal.

Němečkovu ránu kryl Mazanec, ale zvýšená aktivita se domácím přesto brzy vyplatila. Mazancův pokus o rozehrávku za brankou dokázal zastavit Gustaf Thorell, záhy našel Safina a Sparta vedla.

Zanedlouho navíc fauloval Adámek a poté, co neuspěl v oslabení Nestrašil, našel Tomášek dokonale přesnou střílenou nahrávkou Vauhkonena, jemuž stačilo nastavit čepel a usměrnit puk do odkryté branky. V 18. minutě mohl snížit z dorážky do prázdné branky Kurovský, ale byl faulovaný a poskakující puk nezasáhl.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Potyčka před brankou Sparty.

Brzy po začátku druhé části zkusil po vyhraném buly štěstí ranou od modré čáry Moravčík a bezmocného Mazance zachránila levá tyčka. Ve 26. minutě jásali Pražané potřetí, když z kruhu zavěsil přesnou ranou Kousal. Krátce po polovině zápasu se dostal do sóla proti Kovářovi Růžička, opora domácích však jeho úmysl skvěle přečetla.

Kousal pojistil vedení

Jen krátce na to vyřešil Kovář i nepříjemný závar ve svém brankovišti. Na druhé straně mohli zvýšit Horák a dorážející Kempný. V dobré pozici netrefil přesně Vitouch. Kaňákův pokus schoval pozorný Kovář do lapačky. A když Buchtele po přečíslení dvou na jednoho zakončil po Kousalově nahrávce zblízka vedle, stav 3:0 zůstal i do druhé přestávky.

Zápletka přišla ve 44. minutě, kdy odemkl v početní výhodě Kovářem střeženou branku kanonýr Růžička. Brzy poté navíc musel na trestnou lavici Jandus a Třinečtí nebyli daleko od kontaktního gólu. Pak však sami hasili náznak nebezpečí faulem při Sobotkově šanci a pokračovalo se ve čtyřech na obou stranách.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sparta dává svůj první gól proti Třinci

V 52. minutě, kdy už byly oba celky v plném počtu, jel sám na Kováře Nestrašil, strážce domácí branky však ustál i tento minisouboj a uhájil dvoubrankový náskok. Na druhé straně neuspěli v přečíslení dvou na jednoho Forman s Řepíkem a Pražany to po chvilce muselo mrzet o to víc, když se z dorážky prosadil Marcinko.

Sparťané očividně znervózněli, ale první bod v sérii nakonec i přes další šance a power play hostů uhájili.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Safin (G. Thorell), 15. Vauhkonen (Tomášek, P. Kousal), 26. P. Kousal (Krejčík) - 44. M. Růžička (Marcinko, Nestrašil), 54. Marcinko (Daňo, M. Adámek). Rozhodčí: Hribik, Pilný - Brejcha, Lhotský. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Diváci: 13.250.
Sparta: Jakub Kovář - Mikliš, Kempný, Moravčík, Polášek, M. Jandus, Němeček, Krejčík - Řepík, Sobotka, M. Forman - D. Kaše, R. Horák, Tomášek - P. Kousal, D. Vitouch, Buchtele - Vauhkonen, G. Thorell, Safin. Trenéři: Hořava a Wallson.
Třinec: Mazanec - Marinčin, Smith, Kaňák, J. Jeřábek, M. Adámek, M. Doudera - M. Růžička, Marcinko, Daňo - D. Voženílek, L. Hudáček, Nestrašil - Dravecký, Vrána, Chmielewski - Kurovský, M. Roman, Buček - Hrňa. Trenér: Moták.

Reklama

Související témata: