Hlavní obsah

Za tahounem Tygrů dorazila výprava z Lotyšska. Balinskis je nejlepší obránce extraligy, říká Augusta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vítězném zápase Bílých Tygrů s Třincem 3:2 v prodloužení na něj v mix zóně čekali i novináři z rodného Lotyšska. A obránce Uvis Janis Balinskis jim měl o čem vyprávět. Reprezentant si připsal další gól plus asistenci u vítězné branky a byl vyhlášen nejlepším domácím hráčem utkání.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Uvis Janis Balinskis z Liberce.

Článek

Novináři z Pobaltí si na návštěvu Česka vybrali správný okamžik. Balinskis proti Ocelářům potvrdil pozici nejproduktivnější obránce celé extraligy.

„Vždycky je příjemné skórovat. Navíc to bylo po parádní přihrávce od Oscara Flynna a do prázdné brány, o to to bylo příjemnější," usmíval se rodák z Ventspils. Lotyšský reprezentant nejprve využil parádní Flynnův pas a střílel do prázdné branky. Poté v prodloužení rozjel vítěznou kombinaci, kterou zakončil Birner po skvostné Filippiho přihrávce rovněž do odkryté branky.

Kromě liberecké opory lotyšští žurnalisté ve středu sledovali i krajana z Třince Kärlise Čuksteho. Navštívit ještě plánují i zápas Kladna (Cibulskis) a Litvínova (Freibergs, Jaks a Zile). Za největší hvězdu z jejich země v české extralize však momentálně považují právě libereckého Balinskise, s nímž ve čtvrtek točili i u něj doma.

„Podle mě je to nejlepší obránce ligy. Nechci nikoho okolo snižovat, ale je fantastický. Sami vidíte, jak bruslí, jaký má ve hře přehled, výbornou střelu. Je to klíčový obránce. Samozřejmě jeden hráč nedělá celé mužstvo, ale ústřední roli hraje nejen v defenzivě, ale i ofenzivě," oceňuje jeho přínos kouč Bílých šelem Patrik Augusta.

26letý bek v této sezoně nasbíral již 31 kanadských bodů za 11 gólů a 20 asistencí, z toho 14 prvních. Primárních bodů má tedy 25, tedy o 7 více než druzí Koštálek a Zámorský.

„Dovede podpořit útok a umí spoustu věcí sám vymyslet, což je jeho obrovská devíza," chválí svého obránce hrajícího s Richardem Nedomlelem v první obraně Augusta.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Marko Daňo z Třince, brankář Petr Kváča a Michal Ivan z Liberce.

Jeho slova potvrzují statistiky. Když je Balinskis na ledě, Liberec vyšle na branku soupeře více střel než kolika gólman Bílých Tygrů čelí. Přesněji vyjádřeno podíl střeleckých pokusů pro tým ze všech střel (hráčova i soupeřova týmu) za Lotyšova pobytu na ledě dosahuje 60,01 %. Přičemž logicky platí, že čím je toto číslo větší než 50, tím lepší. V tomto ohledu je v extralize na 12. místě.

Jeho význam pro Severočechy ještě více vyniká v porovnání s jeho parťáky. Když je Balinskis na ledě, tým vyšle v průměru za hodinu hry o téměř 16 střel více na branku soupeře, než když je Lotyš na střídačce. A naopak v průměru o téměř 15 pokusů méně musí gólman Tygrů s ním na ledě čelit, než když na kluzišti brání.

I díky jeho přínosu Augustův tým stále šest kol před koncem pošilhává po přímém postupu do čtvrtfinále. Na čtvrtý Hradec ztrácí čtyři body. „Chceme se vyšplhat do elitní čtyřky, takže potřebujeme každý bod. Jsme pořád ve hře a já věřím, že přímý postup do čtvrtfinále můžeme urvat," stále věří Balinskis.

„Je to lákavé, ale víte, jak je soutěž vyrovnaná a kvalita týmů je velká. Jsme tam na čtyři body, což jsou pořád dva zápasy. a do konce jich zbývá šest... Samozřejmě chceme skončit co nejlépe. Hráčům jsem za výhru nad Třincem poděkoval, vydechneme si a nachystáme se na pátek, kdy nás čeká další těžký a klíčový utkání," uzavírá Augusta. V pátek jeho soubor hraje v Olomouci.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice