Hlavní obsah

Zámoří, nebo setrvání v Česku? Mladý obránce hledal východisko. Teď má další starosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Kladně to sice není jako v minulém století, kdy tamní klub produkoval jeden talent za druhým, přesto se najdou další hráči, kteří by si ve světě mohli udělat velké jméno. Mezi ty nejnadanější patří dvacetiletý obránce Jiří Ticháček, který dokonce před dvěma lety upustil od myšlenky vydat se do zámoří, a raději setrval na Kladně. „Pro mojí situaci mi vyšlo zůstat na Kladně a hrát extraligu,“ říká Ticháček, který tak nenapodobil dlouholetého parťáka Matyáše Šapovaliva, jenž nabral opačnou cestu a jméno si dělá v zámořské OHL.

Dva kladenští parťáci a spoluhráči ze stříbrné dvacítky, dvě rozdílné cesty. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Šapovaliv s Ticháčkem měli před dvěma lety na Kladně teprve první sezonu mezi muži a jejich výkony se skautům natolik zalíbily, že oba kladenští mladíci vyfigurovali v draftu prvního kola CHL Import Draftu. Na prvně jmenovaného nakonec ukázal Saginaw Spirit, naopak na o jeden rok staršího kolegu tým Erie Otters. „V jednu chvíli to bylo na stole a přemýšlel jsem nad tím," říká mladý obránce, jenž se nakonec rozhodl na Kladně zůstat.

Ticháček musel situaci patřičně zvážit, hledal plusy a mínusy. „Slyšel jsem na to, že si víc zahraju extraligu. Vzal jsem si všechny plusy a mínusy. Pro mojí situaci mi ale vyšlo lépe zůstat na Kladně a hrát extraligu. To může být také dobrá cesta," hodnotí mladý obránce, který si letos připsal šest kanadských bodů (0+6).

Ticháček zachraňoval kladenskou juniorku v druhé nejvyšší soutěži. Bylo to nepříjemné, přiznává v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

To forvard Šapovaliv nabral opačnou cestu a po dvanácti odehraných zápasech v kladenském A-týmu se skutečně vydal do zámořské soutěže, kde má za sebou již dvě sezony, během kterých nasbíral více než sto bodů. „Byl rád, že hrál hodně zápasů a mohl se ukázat před skauty. Vyšlo mu to a jsem za něj hrozně rád," říká spokojeně Ticháček. „Je to jeden z nejlepších kamarádů na Kladně. Hráli jsme spolu v dorostu, juniorce a začínali v A-týmu," popisuje cestu.

Oba kladenští talenti se znovu setkali na loňském mistrovství světa „20" v Kanadě, kde společně vybojovali stříbrné medaile. „Pokecali jsme o všem," říká s úsměvem Ticháček, který ještě ani zdaleka nemá po sezoně. I po dalším roce bude Kladnu pomáhat udržet extraligovou příslušnost, což může být v jeho kariérním růstu stěžejní záležitost.

„Rozhodně pro jeho kariéru je prvotní pomoc Kladnu udržet extraligu. Od toho se může odvíjet cokoliv dalšího. Pád hráče do nižší soutěže je totiž demotivační," popisuje nepříjemnosti šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr a poukazuje na fakt, že obě cesty (zámořská i česká), jsou možné. „Česká cesta je složitější v tom směru, že ta kanadská může být přímočařejší a víc pod dohledem skautů a agentů. U nás si cestu musíte získat," líčí.

Reklama

Související témata: