Hlavní obsah

ZAOSTŘENO NA PLAY OFF: Šéf sudích Pešina reaguje: Shoda Antoše s Pospíšilem uznat gól mě překvapuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během vyřazovací části extraligy nabízí Sport.cz pravidelně nový videopořad nazvaný Zaostřeno na play off. S renomovanými osobnostmi tuzemské hokejové scény analyzujeme, vážně a někdy i méně vážně, konkrétní sestřihy a momenty z dění na ledě. Hostem desátého dílu byl šéf extraligových rozhodčích Vladimír Pešina. Rozebírala se především stopka na dva zápasy pro třineckého útočníka Daniela Voženílka, jeho neuznaný gól ve druhém semifinále se Spartou, ale i slabý výkon hlavních rozhodčích Hradila se Šindelem v témže duelu.

Zaostřeno na play off 10Video: Sport.cz

 
Článek

Voženílek z rozhodnutí předsedy disciplinárky Ujčíka pyká za vražení Chlapíka na mantinel v první třetině druhého utkání. Sudí Hradil se Šindelem přitom v reálu tento zákrok jako nedovolený nevyhodnotili.

„Pro nás to není nic příjemného, byl to jeden z klíčových momentů zápasů. Byl to první moment z kategorie ´musel být potrestán´,“ přiznává Pešina, jemuž vadilo, jaký metr posuzování zákroků rozhodčí nastavili. Nevylučovalo se prakticky vůbec, za fauly přišly jen dva menší tresty.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Zákrok Daniela Voženílka na Filipa ChlapíkaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Ten metr si kluci zvolili nešťastně. Když se vám pak stane, že nechytnete první takovýto zákrok (Voženílka na Chlapíka), laťku si pak posouváte výš a výš. Na konci zápasu už se pak dostali do pozice, kdy v podstatě nebyli schopni pískat nic,“ připomíná Pešina mj. nepotrestané Daňovo podražení Kousala v závěru prodloužení.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Některé nepotrestané zákroky ve druhém semifinále Sparta - TřinecVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Takto zkušení rozhodčí cítí už v průběhu zápasu, že jim ujíždí. V play off se nám takové věci nemůžou stávat,“ ví Pešina a prozradil, že Hradil se Šindelem si už v probíhajících semifinálových sériích nezapískají.

Velmi diskutovaným momentem ze druhého střetnutí Sparty s Třincem byl neuznaný gól Voženílka z úvodu druhé třetiny. A Pešina i za pomoci videa dokumentuje, proč Hradil se Šindelem učinili správně, když branku odvolali.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta - Třinec, branku hostujícího Voženílka neuznalo videoVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Klíčová je intenzita zákroku. Vidíme, jaký způsobem se prohne Voženílkova hůl. V tu chvíli víme, že tam intenzita byla. Pak přichází další bod, kdy je zcela přetočen Kovářův beton s bruslí, která kouká kolmo nahoru, narozdíl od té druhé, nezasažené. Vyplývá z toho, že brankář je kontaktem ovlivněn. V momentu, kdy kontakt přichází, kotouč vypadává za záda gólmana. V tu chvíli musíme postupovat přesně dle pravidel 69.1 a 69.3 a gól nemůžeme uznat,“ vysvětluje Pešina.

Výňatek ze znění pravidla 69.1

Toto pravidlo je založeno na předpokladu, že pozice útočícího hráče, ať už v brankovišti, nebo mimo něj, by neměla sama o sobě rozhodovat o tom, jestli gól bude, nebo nebude uznán. Jinými slovy, zatímco se v brankovišti nachází útočící hráči, mohou být vstřelené góly za odpovídajících okolností uznány. Góly nebudou uznány pouze v případě, že:

(I) útočící hráč svým zaujímáním pozice nebo „významným kontaktem“ omezuje brankáři možnost volně se pohybovat v jeho brankovišti nebo hájit branku; nebo

(II) útočící hráč vyvolá úmyslný nebo záměrný kontakt s brankářem, v brankovišti či mimo něj.

Pro účely tohoto pravidla se pojmem „kontakt nebo významný kontakt“, ať už „náhodný, nebo jiný“, rozumí jakýkoliv kontakt mezi brankářem a útočícím hráčem (útočícími hráči), ať už holí, nebo jakoukoliv částí těla. Prvořadým smyslem tohoto pravidla je, že brankář musí mít možnost volně se pohybovat ve svém brankovišti, aniž by mu v tom počínání útočícího hráče bránilo.

Připojuje i okolnosti, za jakých by Voženílkova trefa mohla platit. „Pokud by kotouč ležel na betonu a Voženílek ho zahrál (klidně i s betonem), tak za nás je to gól. Kdyby byl po střele puk už za gólmanem a teprve pak přišel útočníkův kontakt s ním, gól by se uznal. Stejně tak by byl legální gól, pokud by puk zůstal Kovářovi pod betonem, byl viditelný a Voženílek ho procpal do branky,“ bilancuje šéf extraligových arbitrů.

„Když ale dojde jen ke kontaktu s brankářem, není jiná možnost než gól neuznat. Voženílek měl zatlačením na horní část betonu vliv na Kovářův zákrok. Puku se vůbec neměl šanci dotknout, ani ho nemohl vidět. Kdybychom podobné góly začali uznávat, skončilo by to tím, že nám hráči budou zajíždět do gólmana, aniž by hráli puk. Nastavili bychom si v podstatě neudržitelný trend,“ míní Pešína.

Celou situaci konzultoval i s odborníky - videotrenéry a brankáři. „Shoda v odborné veřejnosti, která má pravidlovou znalost a základ, byla jednoznačná - gól byl správně neuznán. Překvapuje mě, že v České televizi se všichni kluci shodli, že gól měl platit,“ naráží na pohled spolukomentátorů Davida Pospíšila s Milanem Antošem, kteří během zápasu v televizním vysílání resp. v pořadu Zaostřeno na play off na Sport.cz uvedli, že gól měl být uznán.

„Pohled bývalých hráčů je sice zajímavý a možná pro většinu veřejnosti pochopitelný, my se ale fakt musíme držet pravidel a chránit gólmana,“ uzavírá Pešina.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články