Hlavní obsah

Zkrat sparťanského gólmana. Obrovskou chybou podtrhl debakl Pražanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba zápasy letošní sezony hokejisté Sparty s Českými Budějovicemi prohráli. Zlomit mizernou bilanci se pokusili v rámci 40. kola Tipsport extraligy v domácí O2 aréně. Místo čtvrté letošní výhry si však Pražané připsali drtivou porážku 1:5. A především na pátou branku Jihočechů v podání Jana Piskáčka nešťastný gólman Sparty Matěj Machovský dlouho nezapomene...

Foto: Profimedia.cz

Matěj Machovský nebude na duel s Českými Budějovicemi rád vzpomínat

Článek

Ve velkém stylu vstoupili do nového roku hokejisté Sparty. Po skalpech Mladé Boleslavi, Komety a naposledy Vítkovic si hodlali vychutnat i České Budějovice, které v letošním ročníku ještě neporazili.

A s velkým sebevědomím také začali. V 15. minutě se prosadil Roman Horák a Sparta šla do vedení. Asi jen málokdo z tisícovky fanoušků ve vysočanské aréně by věřil, že to bude také poslední úspěch domácích. Ve druhé části nejdříve vyrovnal Zdeněk Doležal, který na jihu Čech hostuje právě ze Sparty. Poté se sice prosadil Filip Chlapík, jeho branka však nebyla po trenérské výzvě hostů uznána.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hráči Českých Budějovic se radují z gólu proti Spartě.

A tím se nastartoval sparťanský zmar.  "Tam se to zlomilo. Vůbec jsme se nedokázali vzchopit a něco s tím udělat," potvrdil útočník domácích Miroslav Forman.

V čase 36:38 poprvé poslal Jihočechy do vedení Jakub Valský, 52 sekund před koncem prostřední části zasadila třetí úder do sebevědomí domácích ještě donedávna hvězda Pražanů Lukáš Pech. A osmatřicetiletý útočník své bývalé spoluhráče nešetřil ani nadále, když v 47. minutě zvyšoval již na 4:1.

To už bylo moc na domácího gólmana Alexandra Saláka, který opustil svou svatyni a přenechal místo Matěji Machovskému. Nerozchytaný gólman byl na ledě tři minuty a 12 sekund, když přišel moment, na který asi dlouho nezapomene. Jan Piskáček, který také ještě v minulé sezoně oblékal dres s velkým "S" na prsou, ranou od vlastní branky překonal šokovaného gólmana.

"Chtěl jsem puk jenom vyhodit, abychom se dostali z obranného pásma. To, že to tam zapadlo, je pro mě dobře, ale lituju Machyho (Machovského). Puk byl nepříjemný, točil se a plachtil. Takový gól se může stát jednou za život. Michal Vondrka říkal, že to viděl poprvé. Zkoušet to můžu dál, ale nemyslím si, že tam nějaký další takový padne," prohlásil Piskáček.

Podobnou brankou se blýskl 12. prosince, když plzeňský Čerešňák nahodil v poslední minutě puk z vlastního pásma na třineckého gólmana Kacelta, kterému touš propadl mezi betony. Oceláři právě díky tomuto momentu podlehli Indiánům 2:3.

České Budějovice si tak po výhře 5:1 upevnily osmou pozici v tabulce, Sparta je devátá.

Reklama