Hlavní obsah

Chceme pryč, jsme v patové situaci. Finský olympijský vítěz se snaží prchnout z KHL

Ruská vojenská invaze na Ukrajinu se rychle začala promítat i do dění v mezinárodním hokeji. Finsko už požádalo o vyloučení národních týmů Ruska a Běloruska ze světových turnajů. A zároveň oznámilo, že jim neumožní start na MS, které pořádá. Zásadní změny probíhají ale na poli z Ruska řízené ligy KHL.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Po oslavách olympijského zlata musí finský gólman řešit nepříjmnou situaci.

Článek

V uplynulých dnech v návaznosti na vojenskou agresi proti Ukrajině už prestižní ligu opustily kluby Jokerit Helsinky a Dinamo Riga. Nyní ale uvažují o rychlém úprku i někteří neruští hráči ze zbývajících klubů.

Jenže s tím, jak napětí dále eskaluje, se výrazně komplikuje i únik z Ruska. Většina západních zemí, včetně České republiky, vyzvala své občany k urychlenému opuštění Ruské federace. Zároveň státy ale uzavřely pro ruská letadla svůj vzdušný prostor.

Hráči také samozřejmě musí plnit své kontrakty, i když často jsou myšlenkami úplně někde jinde. Čerstvý hokejový olympijský vítěz Frans Tuohimaa popsal pro finskou televizi Yle, jak obtížné je nyní opustit Nižněkamsk, jehož branku v KHL dosud hájí. Právě zrušené lety mu návrat domů výrazně zkoplikovaly. Jen, co si užil oslavy historicky prvního olympijského zlata pro Finsko, rovnýma nohama spadl víru dramatických mezinárodních událostí.

„Teď je to tu pro všechny zahraniční hráče docela cirkus. Jsme tady v patové situaci. Každý myslí v první řadě na to, aby se odsud dostal pryč," uvedl gólman pro Yle. Nižněkamsk leží tisíc kilometrů na východ od Moskvy. Něftěchimik hraje první kolo play off s Čeljabinskem, který leží ještě o dalších 700 kilometrů východněji.

Rozhodně ne každý Fin ale touží KHL v současné situaci opustit. Třeba kouč Salavatu Julajev Ufa Tomi Lämsä o ničem takovém neuvažuje. „Zůstáváme tu a normálně pracujeme," hlásil kouč finské televizi.

Reklama

Související témata: