Hlavní obsah

Je zle. Kanada a USA vyzývají své hráče v KHL: Okamžitě opusťte Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okamžitě opusťte Rusko a Bělorusko, dokud je ještě čas, vyzývají kanadské a americké úřady mimo jiné i své hokejisty, kteří stále ještě působí v tamní hokejové KHL. Kanada navíc požaduje po hráčích, aby veřejnosti vysvětlili, proč až dosud setrvali v zemi, která vede zločinnou válku na Ukrajině.

Foto: KHL

Haly pro KHL zdobí symboly ruské invaze na Ukrajinu.

Článek

Po exodu Švédů, Finů a Čechů by byla ztráta zámořských hráčů další tvrdou ranou pro kdysi ambiciózní KHL, v níž se výrazně angažoval i sám prezident Vladimir Putin a klika jeho mocných přátel.

V KHL hraje desítka hokejistů z USA, z Kanady jich je pak 48, z nichž 44 působí v Rusku a Bělorusku, čtyři pak v Kazachstánu.

Půjdou ruští hokejisté do války? Asi bych chtěl radši zmizet. Diskuse z PříklepuVideo: Sport.cz

„Prezident Putin rozpoutal válku proti Ukrajině, která je válkou proti svobodě, demokracii a právu Ukrajinců a všech lidí rozhodovat si o vlastní budoucnosti. My Kanaďané chováme tyto hodnoty v úctě. Sportovci, kteří se spojují s Ruskem, a Běloruskem by měli svá rozhodnutí vysvětlit veřejnosti," uvedl pro Canadian Press Adrien Blanchard, mluvčí kanadské ministryně zahraničí Melanie Jolyové, která varovala, že kanadské zastupitelské úřady mají v Rusku nyní jen omezenou možnost pomáhat svým občanům.

„Naše vláda mluví zcela jasně. Kanaďané by se měli vyhnout cestám do Ruska a Běloruska. Pokud nyní jsou v Rusku a Bělorusku, měli by okamžitě pryč. Naše možnosti poskytovat konzulární služby jsou nyní extrémně limitované," varoval Blanchard.

S podobným oznámením přišla i americká ambasáda v Rusku.

„Možnosti komerčních letů jsou momentálně velmi omezené a zařídit je v krátkém časovém období je takřka nemožné. Občané USA by teď vůbec neměli do Ruska cestovat. A ti, kteří se v něm nachází, by měli ihned odjet, dokud ještě zbývají alespoň omezené možnosti komerčního cestování," vyzývá ambasáda.

Ta také varuje, že ruské úřady nemusí uznat dvojí občanství (kdy někteří Američané mají i ruský pas). Osobám, které je vlastní, může hrozit mobilizace do armády a nasazení do války proti Ukrajině.

V zámoří také zmiňují hrozbu, že by se mohl opakovat případ basketbalistky Brittney Grinerové, která byla kvůli držení náplně do elektronické cigarety odsouzena na devět let. Ruský režim možná sáhl k vysokému trestu, aby mohl basketbalistku případně vyměnit za Rusa odpykávajícího si trest v USA.

„Připomínáme občanům USA, že v Rusku není garantována svoboda slova a pokojného shromažďování. Ruské orgány už zatýkaly americké občany za účast na demonstracích," informuje dále ambasáda.

Po Putinem vyhlášené „částečné" mobilizaci 21. září zavládl v Rusku obrovský chaos. Spousta zejména mladých mužů se snaží za každou cenu zem opustit, což vede k dlouhým kolonám a zácpám na hranicích.

I v Rusku připouští, že ztráta zámořských hráčů by byla pro tamní hokejovou ligu mimořádně tvrdou ranou.

„Na ruský sport se řítí další bouře, která může vážně otřást KHL. Není přehnané tvrdit, že cizinci hrají v týmech klíčové role. Je tu riziko, že se kvalita soutěže zásadně zhorší. Už na jaře odmítli Finové, Švédové, Češi a Slováci až na ojedinělé výjimky nosit dresy ruských klubů. Ty pak za ně dosud nenašly náhrady. Platí to třeba v případě Ufy bez Hartikainena, Čeljabinsku bez Sedláka a Něftěchimiku bez Kloka s Knotem," přiznává například server Championat.ru.

Reklama

Související témata: