Hlavní obsah

KHL nahrazuje odcházející Finy, Švédy nebo Čechy. Z NHL dokonce získala překvapivé jméno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za předem avizovaného nezájmu většiny zahraničních médií odstartoval nový ročník KHL. Místo 20 Čechů do něj zasáhli jen čtyři, výrazně ubylo také Švédů a po odchodu Jokeritu zůstává aktuálně jediný Fin Teemu Pulkkinen. Zato hokejisté ze Severní Ameriky přibývají. Podle databáze Elite Prospects je v Kontinentální lize 45 Kanaďanů a 14 hráčů ze Spojených států. Jedním z nich je dokonce potomek ukrajinských imigrantů Alexander Chmelevski, který v San Jose neměl jisté místo v sestavě, a tak raději odešel do Ufy.

Zatímco Češi, Švédi nebo Finové opouštěli Rusko, hráči z jiných zemí přibyli. V KHL je i překvapivé jméno. Pasáž z PříklepuVideo: Sport.cz

 
Článek

Chmelevski má mít v novém angažmá snazší aklimatizaci, protože mluví plynule rusky. Překvapivý transfer vysvětloval jeho agent Dan Milstein tím, že v Ufě může jeho klient hrát mezi nejlepšími šesti útočníky, což prý pomůže v rozvoji jeho kariéry.

Tento důvod se však příliš nezdá Milanu Antošovi. „Kdyby ti lidé přemýšleli úplně stejně jako my, kteří jsme tady v Evropě, tak by tam nešli," říká bývalý extraligový hokejista.

Půjdou ruští hokejisté do války? Asi bych chtěl radši zmizet. Diskuse z PříklepuVideo: Sport.cz

„Myslím, že tlak peněz tam je obrovský a pokud chtějí, tak si vždycky nějakou výmluvu najdou, proč tam musí jít a proč budou dělat skrytou reklamu ruskému režimu," míní 52letý hokejový expert.

Pozastavuje se také nad prací hokejových agentů. „Každý si uvědomuje ty hráče, kteří tam přicházejí, ale první, co si každý musí uvědomit, že těm hráčům to musí někdo domluvit. A je to o těch agentech. Ti tam odvádějí ty americké hráče a oni je tam doporučují, protože jim tam nabízejí slušné peníze," upozorňuje někdejší extraligový útočník.

Nedvěd končí u národního týmu. Kdo by jej měl nahradit? Ptáme se v PříklepuVideo: Sport.cz

Ten také ve studiu čelí dotazu, zda by v současné situaci byl ochoten se upsat k výplatám v rublech, kdyby byl ještě aktivním hokejistou. Slovenský brankář Patrik Rybár totiž v rozhovoru pro slovenský Denník Šport přiznal, že v KHL podepsal smlouvu v rublech s vysvětlením, že kurz létal nahoru dolů už před válkou. „Nedovedu si to představit," odpovídá bez váhání Antoš.

Více najdete ve videu z hokejového pořadu Přímák, kde se tématu pečlivě věnujeme.

Reklama

Související témata: