Hlavní obsah

Jsme pobouřeni, zuří moskevský Spartak nad další kapitolou letní ságy. Bránit se chce soudně

Letní přestupová sága zkušeného lotyšského hokejového reprezentanta Mikse Indrašise píše další kapitolu a zdá se, že rozhodně ne poslední. Jednatřicetiletý útočník v pondělí podepsal roční smlouvu s německým Schwenningerem, přestože se před necelým měsícem měl upsat Spartaku v KHL. A moskevský klub nyní zuří...

Foto: Profimedia.cz

Lotyšský útočník Miks Indrašis.

Článek

Když v předposlední červnový den vešlo ve známost, že účastník devíti světových šampionátů a dvou olympiád (včetně té letošní v Pekingu), podškrábl na rok Spartaku, vznik z toho slušný humbuk.

V Lotyšsku totiž byla na konci dubna; dva měsíce po začátku války na Ukrajině; přijata novela sportovního zákona, která stanovuje, že sportovci a funkcionáři se nemohou účastnit jakýchkoli soutěží, které se konají v Rusku nebo Bělorusku. V opačném případě nebudou moci oblékat dres národního týmu...

Indrašis si tehdy dal načas. Hradbu mlčení prolomil až po týdnu. Válku na Ukrajině odsoudil, za současné situace by prý v Rusku nikdy nehrál a signování smlouvy se Spartakem popřel.

Jen zúčastněné strany však vědí, zda rižský rodák mluvil pravdu. O jeho kontraktu s moskevským klubem totiž informovala i samotná KHL, která smlouvy registruje. A ta informovala, že Indrašis, který v ní působí nepřetržité od roku 2011 (jen závěr minulé sezony dohrál po angažmá v Podolsku a Vladivostoku ve švýcarském Bielu), zůstane v soutěži dál.

Jenže nezůstane. Tedy přesněji řečeno, nejspíš nezůstane. V pondělí totiž oznámil Schwenninger, předposlední tým minulé sezony německé DEL, že si na rok plácl s Indrašisem.

Foto: Instagram @miksindrasis

Miks Indrašis.

"Jsem nadšený, že za něj mohu hrát a rád bych poděkoval vedení za důvěru a profesionalitu. Moje ambice jsou docela jednoduché. Chci hrát o titul," prohlásil Lotyš, který by se tak měl stát spoluhráčem českého útočníka Davida Černého.

A pořádně tím vytočil Spartak. Moskvané si dál stojí za tím, že jejich smlouva s Indrašisem na 17 milionů rublů je platná. A pokud ji chce vypovědět hráč z vlastní iniciativy, podle předpisů KHL musí zaplatit třetinu z platu (zhruba 5,6 milionu rublů). A nic takového se podle ruského klubu nestalo.

„Spartak je pobouřen zprávou v médiích, že Miks Indrašis, který má platnou smlouvu s naším klubem, uzavřel dohodu s jiným evropským týmem. Připomeňme, že smlouvy KHL jsou uznávány IIHF. Proto bude problém mezi Spartakem a Indrašisem vyřešen v právní oblasti. Mluvíme také o respektu k celému ruskému hokeji, takže počítáme s podporou KHL a FHR (Ruská hokejová federace)," uvedlo tiskové oddělení Spartaku pro server championat.com.

Reklama

Související témata: