Hlavní obsah

KHL? Už nikdy! Švéd prozradil, proč prchl z Ruska i za cenu ztráty desítek milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani ohromná finanční ztráta ho neodradila. Byl prvním ze švédských hokejistů, který se po spuštění ruské vojenské invaze na Ukrajinu rozhodl opustit tamní KHL a z Ruska co nejrychleji zmizet. Útočník Lucas Wallmark se teď připravuje na blížící se mistrovství světa ve Finsku, s odstupem ale také pro švédskou televizi SVT poprvé promluvil o svém útěku z KHL.

Foto: Profimedia.cz

Švédský reprezentant Lucas Wallmark během olympiády v Pekingu. Krátce po ní se rozhodl předčasně ukončit angažmá v CSKA.

Článek

Kvůli porušení kontraktu s CSKA Moskva podle odhadů SVT přijde zhruba o 13 milionů švédských korun, tedy cca 30 milionů Kč.

„V porovnání s tím, o co přichází ukrajinské rodiny a jaké hrůzy zažívají, je to ode mě jen velmi malá oběť. V tomto kontextu to ve skutečnosti ani nestojí za řeč," rozpovídal se 26letý centr.

Pár dnů po olympiádě se vlastním rozhodnutím ocitl bez klubového angažmá. CSKA to sice dotáhlo až k zisku Gagarinova poháru, nicméně Wallmark si ještě před vrcholem klubové sezony srovnal v hlavě, že v KHL už není morální dále zůstávat. Obzvlášť v klubu, který je s kremelským režimem úzce propojený.

„Rusko zahájilo nelegální válku. Říkal jsem si, jestli jsem v tom městě opravdu v bezpečí. Hlavou se mi honilo spoustu věcí. Klub je těsně spjat s vládnoucím s režimem a já jsem cítil, že toho nechci být součástí. Měl jsem rodinu ve Švédsku, která z toho také nemohla spát. Řekl jsem si: Ne! Chci odtud pryč," popisoval Wallmark pro SVT svůj myšlenkový pochod.

„Klubu jsem řekl, že už nechci dále zůstat. Že už tady nejsem ten starý Lucas. Všechno se změnilo," pokračoval.

Nezviklala ho ani obrovská finanční ztráta v důsledku přerušení kontraktu, který měl pokračovat ještě v příští sezoně.

„Samozřejmě, ekonomicky to pro mě byla facka. Ale už jsem tam nemohl dál být, nemohl jsem stát za tím, co se dělo," zdůraznil. Jeho kroky následoval i spoluhráč Joakim Nordström, jiní Švédové Klas Dahlbäck a Adam Reideborn se ale rozhodli v CSKA zůstat.

KHL zřejmě přijde o zahraniční hvězdy. Pasáž z pořadu Příklep.Video: Dominik Hejbal, Sport.cz

Wallmark už má nicméně o budoucích krocích směrem k Rusku jasno. „Už tam znovu nikdy nevkročím. To můžu říct. Musíme se proti té válce jasně vymezit," zdůraznil.

Rázné gesto v tomto směru udělaly švédský a finský hokejový svaz. Hráčům z jejich zemí, kteří budou nadcházející sezonu hrát v KHL, nebudou chodit pozvánky do reprezentačních výběrů.

Reklama

Související témata: