Hlavní obsah

Češi se opustit Rusko báli. Dva Švédové se rozhodli jinak, i když každý přišel o 30 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Přece jim tady nenecháme své peníze a nebudeme platit tučnou pokutu za porušení kontraktu.“ Tak zněl hlavní argument těch legionářů působících v Kontinentální hokejové lize, kteří po ruské vojenské invazi na Ukrajině soutěž neopustili. Stejně se zachovala i většina z 24 švédských hokejistů, kterých se boje o Gagarinův pohár týkaly. Výjimkou však byli útočníci moskevského CSKA Lucas Wallmark a Joakim Nordström.

Foto: Profimedia.cz

Hráči CSKA Moskva (zleva) Sergej Plotnikov, Joakim Nordström, Nikita Nestěrov a Lucas Wallmark.

Článek

Válka na Ukrajině začala 24. února, o pět dní později odstartovaly vyřazovací boje KHL. Wallmark s Nordströmem ještě nastoupili do úvodních dvou domácích zápasů osmifinále proti Jaroslavli, pak se ale rozhodli Rusko a svůj tým opustit.

Navzdory tomu, že kontrakty měli až do roku 2023. A protože Rusové konflikt na Ukrajině nazývají speciální operací, nikoliv válkou, kvůli které se smlouva ruší; jejich rozhodnutí je přišlo hodně draho.

Podle švédské veřejnoprávní televize SVT tím každý z nich přišel o téměř 13 milionů švédských korun (zhruba 30 milionů korun).

Wallmark s Nordströmem finanční obnos nekomentovali, jejich agent Claes Elefalk však SVT napsal: „Podrobnostmi nezveřejňujeme, ale hráči se vzdali značných částek, aby se vyvázali ze smlouvy. Její obsah je pochopitelně důvěrný," uvedl Elefalk.

„Vím, že oba nechali ležet na stole řadu milionů za tuto sezonu, ale také 10 milionů švédských korun, které by si vydělali v příštím ročníku," řekl někdejší tiskový mluvčí Mezinárodní hokejové federace Szymon Szemberg. Ten nyní působí jako generální ředitel Evropské asociace hokejových klubů a o postavení legionářů v KHL tak má dobrý přehled.

„To, na čem jim (Wallmarkovi s Nordströmem) záleží, je morální postavení, ne peníze. Do jisté míry dostanou část peněz zpět, protože jsou tak dobří, že získají smlouvy ve Švýcarsku. Tam si ale přijdou maximálně na tři až čtyři miliony za sezonu. Švýcarské kluby totiž vyplácejí peníze na základě příjmů souvisejících s hokejem, nikoli na základě příjmů souvisejících s ropou a plynem, které používají v Rusku," prohlásil Szemberg.

Ostatní Švédové se ale rozhodli v KHL setrvat do té doby, než jejím klubům skončí sezona. Stejně se zachovali všichni Češi. „Oproti Finům, kteří od nás odjeli, jsem to měl složitější, protože jako jediný cizinec v našem týmu jsem měl smlouvu i na další sezonu. Kdybych odjel, platím ohromnou pokutu, že jsem porušil kontrakt," prohlásil ve středu v exkluzivním rozhovoru pro Sport.cz gólman Omsku Šimon Hrubec.

Byť i on přiznal, že navzdory tučné pokutě zvažoval odchod. „S tou myšlenkou jsem si pohrával. Řešil jsem to s agenty, rodinou. Věřili jsme, že se to uklidní, ale situace naopak eskalovala," nechala se slyšet brankářská jednička Čechů na únorové olympiádě v Pekingu.

Podle Szemberga však existuje jediný důvod, proč si hráči dál plnili nebo ještě stále plní své smlouvy v KHL. Jsou jím pochopitelně peníze...

„Všichni Švédové a také další cizinci tak dělají z vlastní svobodné vůle. Jediným důvodem, proč hrají, jsou peníze. Pro profesionálního sportovce existují dvě hnací síly: čest a peníze. A když dnes hrajete v KHL, o cti to vůbec není. Je to jen o penězích," dodal Szemberg.

Reklama

Související témata: