Hlavní obsah

Seveřané, kteří zůstanou v KHL, nebudou moci hrát za reprezentaci

Aktualizováno

Finští a švédští hokejisté, kteří budou v nadcházející sezoně působit v KHL a dalších ruských soutěžích, nebudou nominováni do reprezentačních týmů. V pondělí o tom informovali zástupci národních svazů obou zemí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Důvodem je ruská invaze na Ukrajinu, kvůli které už KHL opustila většina Finů i klub Jokerit Helsinky. "Postoj finského svazu je jasný. Hráči působící v Rusku nebudou v příští sezoně hrát za národní tým," citovala prohlášení agentura Reuters.

Ke stejnému postoji se kloní i švédský svaz, oficiální oznámení chce ale zveřejnit až po skončení sezony. "Zatím můžeme říct jen to, že žádný z hráčů, který se zapojil do play off KHL, nebude nominován na mistrovství světa ve Finsku," citoval Reuters z prohlášení týkající se nadcházejícího šampionátu, který začne 13. května.

Podle soupisek KHL působilo v této sezoně v lize 31 finských a 30 švédských hokejistů. Po odstoupení Jokeritu a odchodu dalších hráčů z jiných klubů po invazi jich ale zůstalo jen minimum.

Hokejisté, kteří odešli před koncem sezony, museli zaplatit vysoké částky za porušení smlouvy. Ti, kteří mají v klubech KHL platné kontrakty i na další sezonu, zatím nevědí, co bude dál. Většina z nich má sice ve smlouvách zaneseno, že se v případě živelní pohromy či války ruší, v Rusku ale vojenský útok na Ukrajinu oficiálně nazývají speciální operace, válka vyhlášena nebyla. Mezinárodní federace IIHF dosud k situaci jasné stanovisko nevydala.

Finsko v únoru v Pekingu získalo historické olympijské zlato poté, co si ve finále poradilo s výběrem Ruska. Na loňském mistrovství světa skončil tým trenéra Jukky Jalonena druhý. Švédové skončili na olympiádě čtvrtí, na MS nečekaně ztroskotali už ve skupině.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články