Hlavní obsah

Petružálek si Chabarovsk zamiloval, na konci sezóny chce osedlat rolbu

PRAHA/MOSKVA

Do letošní sezóny o něm věděli jen hokejoví fajnšmekři, kteří pečlivě sledují i evropské soutěže. Český útočník Jakub Petružálek si však hned od začátku podmanil Kontinentální ligu (KHL), když se drží v čele kanadského bodování prestižní soutěže. Není proto divu, že se o něj hodně zajímají ruská média, naposledy se 26letý hráč rozhovořil o své kariéře pro server allhockey.ru.

Foto: www.khl.ru

Hokejový útočník Chabarovsku Jakub Petružálek

Článek

Hokejové začátky 

Pamatuju si, že na brusle jsem se postavil někdy ve čtyřech letech. To už můj starší brácha hrál hokej a celá rodina tomuto sportu fandila, vždyť Litvínov je hokejové město.

Odchod do zámoří v roce 2004

V Litvínově v tu dobu nebyla perspektiva, že bych mohl pravidelně hrát v prvním týmu a tak jsme společně s kamarádem Lukášem Kašparem využili možnost odejít do Kanady hrát juniorskou ligu.

První rok za oceánem, angažmá v týmu Ottawa 67´s

Před odjezdem za moře jsem slyšel o kanadských juniorských soutěžích hodně dobrého, ale skutečnost předčila očekávání. Prvotřídní fanoušci, nádherné město, a kvalitní soutěž. Hrát v Ottawě byla paráda.

Bronzová medaile na MS "20" 2005

Byl to v té době můj největší týmový úspěch. Vzpomínám, že jsem tehdy poprvé hrál proti těm nejlepším hráčům světa. Ten šampionát mi v kariéře hodně pomohl.

Nevydařený návrat do Litvínova v roce 2005

Nejdřív jsem jel do přípravného kempu NY Rangers bojovat o smlouvu v hlavním týmu. Ale vedení mi nabídlo jen dvoucestný kontrakt a možnost hrát na farmě v Hartfordu. Ve stejném roce se do Litvínova vrátil z NHL Robert Reichel, od kterého jsem rád využil nabídku k návratu. Jenže ani během několika měsíců jsem nehrál tolik, jak jsem si představoval a tak jsem se vrátil do Kanady.

V zámoří odehrál tři roky v nižších soutěžích

Evropan, který přijde do těchto ligových soutěží, se naučí řadě věcí. Hlavně mi to dalo schopnost žít samostatně daleko od domova.

V NHL si zahrál jen dva zápasy

V každém týmu NHL je velká konkurence a boj o místo v sestavě. Po výměně z Rangers do Caroliny jsem dostal šanci hrát, ale bohužel pro mě měl tehdy klub řadu dobrých křídelních útočníků a já skončil zase na farmě.

Zkusil se prosadit raději v Evropě

Po třech letech jsem už nenašel žádný důvod, proč zase pokračovat v AHL. Chtěl jsem zajímavější angažmá a společně s agentem jsme se rozhodli pro Finsko. Styl hry v SM-Liize připomíná hru v Kanadě a hraje tam řada dobrých hráčů.

Úspěšná adaptace ve Finsku

Kdyby nepřišla nabídka z Chabarovsku, zůstal bych v Raumě. Vedení klubu mi v začátcích hodně pomáhalo a líbilo se mi tam. Zřejmě se tam v budoucnu ještě vrátím.

Zájem z KHL

Nejdříve mne kontaktovali z Dynama Riga a už jsme byli téměř domluveni. Těsně před podpisem smlouvy ale nový trenér Rautakalio řekl, že chce v týmu jen finské legionáře a můj příchod padl. Téměř vzápětí se ozvali z Chabarovsku, že mne chce do týmu trenér Hannu Jortikka.

Doporučení od finského gólmana

V Raumě jsem hrával společně s brankářem Petri Vehanenem (nyní Kazaň) a ten mi řekl spoustu dobrých věcí o KHL.

Příliš vzdálený Chabarovsk

Už krátce po příjezdu jsem si Chabarovsk zamiloval. Hodně se liší od evropských měst svojí čistotou a všestranností. Navíc mne příjemně překvapil velmi seriózní přístup k hokeji. Máme velkou arénu, která je vždy téměř zaplněná, a věrné fanoušky. Když vás pokaždé sleduje sedm tisíc lidí, tak je nemožné nevydat ze sebe v zápase maximum.

Zvyknout si na Dálném Východě

Hodně mi pomohli další cizinci v týmu. Nedávno jsem se také začal učit rusky, tak mi to snad brzy pomůže k lepší komunikaci s ostatními kluky z týmu.

Cíle v hokejové kariéře

Když jsem hrál v Severní Americe, chtěl jsem se dostat do NHL, což se nakonec podařilo. Teď hraju v KHL, takže je jasné, že bych chtěl uspět v Gagarinově poháru. Ještě ve Finsku jsem si dal za cíl, že když můj tým vyhraje šampionát, tak pojedu městem na rolbě. Tak doufám, že se mi to splní.

Reklama

Související témata: