Hlavní obsah

Pilař bojuje o důvěru trenéra, odejít z Magnitogorsku však nechce

MOSKVA

V létě odcházel český obránce Karel Pilař do Magnitogorsku s nadějí, že se znovu prosadí ve špičkovém klubovém hokeji. V zámoří předtím marně čekal na novou šanci v Chicagu, proto byl zájem vedení předního účastníka KHL o jeho služby příslibem do budoucnosti. Vše je ale zatím jinak. Zkušený zadák dokonce prožil zvláštní veletoč, kdy byl z týmu vyhozen, ale vzápětí opět přijat zpět.

Článek

Před sezónou byl Pilař plný nové naděje a chuti do hokeje. Z jednání Magnitogorsku měl po sezóně strávené v Chicagu Wolves, kde marně čekal na svou další šanci v NHL, pocit, že ho tým potřebuje a moc touží po jeho službách. Skutečnost však byla jiná. "Čekal jsem, že budu hrát víc a budu jedním ze základních kamenů sestavy. Díky mé smlouvě i tomu, jak se před sezónou starali. Vyvedli mě však z omylu. Uvidíme, jak to bude dál," řekl Pilař novinářům na turnaji Channel One Cup.

Od vedení i manažera prý důvěru má, ale ze strany trenéra to už tak žhavé není. "Přišel jsem na první sraz s týmem, ale dostal jsem dres do třetí lajny a od té doby ho mám," připomněl Pilař. V Rusku je přitom velmi spokojený. "Hokej tam se mi líbí, jen bych rád hrál víc. Zakousl jsem se a makám, odcházet nechci a věřím, že se to změní," prohlásil.

Není to však tak dávno, kdy se zdálo, že v Magnitogorsku skončil a musí si hledat nové angažmá. "Jednoduše mě vyhodili, ale druhý den si to rozmysleli s tím, že mě strašně potřebujou. Tak jsme si to nějak vyříkali, snad se tím pročistil vzduch a zůstal jsem v týmu," vysvětlil Pilař, proč kývl na krok zpět.

Platí za ofenzivně laděného beka, ale zatím skóroval pouze jednou. "Určitě je to málo, ale já se nedostával na přesilovky a toho času (na ledě) jsem neměl moc. Hrál jsem jen pár zápasů výš než ve třetí lajně," vysvětlil Pilař.

Měl dobrý pocit

Ze svých výkonů měl přitom dobrý pocit. "Byl jsem spokojený s tím, jak jsem hrál, a i výkonama jsem si říkal o to, že bych měl hrát výš, ale zatím jsem se prostě neposunul. Nevím proč, jestli třeba trenér nemá rád můj styl nebo tak něco," uvažoval Pilař.

Na led se nedostává ani v početní výhodě svého týmu. "Hraju ve třetí lajně, která přesilovky nehraje, takže co se týká bodů, tak spokojený nejsem," přiznal. Marně si láme hlavu, v čem je problém, proč nedostává více šancí. "Nevím, v čem to může být, ale trenér zkrátka využívá jiné hráče," doplnil.

Vedle herního prostoru ho mrzelo i první prohrané semifinále v Lize mistrů s Ufou. "Hráli jsme dobře, měli jsme třikrát přesilovku pět na tři, ale nedali jsme z toho gól. Bylo to dlouho vyrovnané, ale pak to zlomil Bláto (Miroslav Blaťák), dal krásný gól a už se pak hrálo těžko," vzpomínal na těsnou prohru 1:2. "Mohli jsme vést 1:0 díky gólu Honzy Marka, který však nebyl kvůli pár milimetrům nebo centimetrům. Kdo se dostane do vedení v takových zápasech, tak pak hraje jinak a hraje se mu o moc líp," podotkl Pilař.

Plány na pomstu nezaznamenal

Bodem zlomu podle něho byly právě ony nevyužité přesilovky. "Teď v Ufě už to bude těžké, ale uvidíme, jeden zápas se dá vyhrát s každým. Říkali jsme si to už s Rangers a skoro jsme to i dokázali," připomněl Pilař smolnou prohru v nově vzniklém Victoria Cupu. "Věděli jsme, že Ufa je lepší tým, možná nejlepší v celé Evropě, ale měli jsme na ně," dodal.

Plány na pomstu Leoši Čermákovi za jeho ostrý střet s Tomášem Rolinkem u spoluhráčů nezaznamenal. "Nebyl na to ani čas, navíc bylo potřeba vyhrát a ne se mstít. Byl to takový zákrok na hraně, ale Leoš určitě nechtěl Tomáše zranit a nebylo to nijak zákeřný," řekl Pilař. Z jeho pohledu však o faul šlo. "Ale to je tím, že hraju s Tomášem," připustil.

A kdyby čas na pomstu byl? "No tak uvidíme, co přijde," pousmál se Pilař. "Ještě s nima hrajeme v lize a i tam jsou některé zápasy hodně vyhrocené. Třeba teď s Dynamem se Čája (Petr Čajánek) popral s naším bekem a slibovali si, že se oba těší, až se zase potkají v dalším zápase," popisoval Pilař.

Reprezentačního spoluhráče Čermáka však dopředu varovat nehodlá. "To ne, to by pak asi moc nesplnilo účel," dodal s úsměvem Pilař.

Reklama