Hlavní obsah

Rusové se přou o cizince v KHL. Vedení soutěže odráží Bykovovu kritiku

MOSKVA

Šéfové Kontinentální ligy Alexandr Medveděv a Vjačeslav Fetisov v úterý odmítli kritiku hlavního trenéra ruské hokejové reprezentace Vjačeslava Bykova, podle něhož za neúspěch sborné ve finále mistrovství světa může i přílišná otevřenost soutěže vůči zahraničním hráčům.

Foto: Grigory Dukor , Reuters

Trenér Vjačeslav Bykov na ruské střídačce.

Článek

Pokud se limit pro cizince nezmění, může mít podle Bykova ruský hokej problém i na příštích zimních olympijských hrách, které bude v roce 2014 hostit jihoruské Soči. "Jsme-li pro rozvoj ruského hokeje, počet cizinců v ruských klubech se musí zmenšit," tvrdil kouč.

"Sotva by ze slabší konkurence mohla vzniknout silnější sborná," reagoval dnes prezident KHL Medveděv, podle něhož zahraniční hráči zvyšují kvalitu soutěže.

Bykov se podle něj vyjadřoval pod vlivem emocí z finálové prohry, ale analýza potřebuje chladnou hlavu. Zapomínat by se podle Medveděva nemělo ani na to, že ve vítězném českém týmu hráli čtyři legionáři z NHL a šest z KHL, zatímco dalších jedenáct hráčů bylo z domácí soutěže. A objektivně úspěch českých hráčů z KHL "dělá radost".

Cizinců bude v klubech naopak přibývat

KHL však nehodlá měnit pravidlo, podle nějž každý klub smí nasadit pět cizinců - a případně i šestého za tučný poplatek. "Ideální by bylo, kdyby KHL neměla vůbec žádná omezení. Časem k tomu dospějeme," dodal Fetisov, podle něhož by bez konkurence mohl ruský loňský titul šampionů zůstat i posledním.

Z porážky naopak obvinili Bykova, aniž však vyslovili jméno trenéra, který sbornou dovedl k dvěma titulům mistrů světa, stříbru a bronzu. "Hokej hrají lidé, ale vítězí týmy," poznamenal Medveděv. Fetisov dodal, že "dobře zorganizované průměrné mužstvo dokáže mít lepší výsledky i bez hvězdných hráčů", jaké má sborná.

O mladé ruské talenty se KHL postarala tím, že vytvořila jako svou přípravku juniorskou ligu, v níž v příští sezóně bude hrát 27 klubů. V důsledku většího zájmu o hokej také po zemi vyrostly stovky nových kluzišť.

O úspěchu KHL podle Medveděva svědčí i to, že zápasy druhé sezóny 2009/10 sledovalo v ochozech 4,23 miliónu diváků, o 322 000 více než v prvním ročníku. Na hokej tak přišlo více diváků než na prvoligový fotbal (2,9 miliónu).

O předsedovi správní rady KHL Fetisovovi nyní ruský tisk spekuluje jako o možném nástupci Bykova, kterému v srpnu vyprší kontrakt, anebo jako o budoucím generálním manažerovi sborné. Sám Fetisov však prohlásil, že se nikam necpe. Raději dává přednost seriózní práci ve prospěch ruského hokeje, jako zřízení trenérské akademie, zatímco hokejový svaz prý nedokázal se sbornou nic podniknout ani po neúspěchu na olympiádě ve Vancouveru.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.