Hlavní obsah

Skandál na ledě! Hráči v Rusku otevřeně podpořili válku na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba týden poté, co svět pobouřilo gesto ruského gymnasty Ivana Kuljaka na stupních vítězů, je tu další skandál. Na svědomí ho mají hráči SKA Něftjanik a Dynama Moskva na šampionátu v bandy hokeji. Před začátkem utkání se na ledě rozestavěli do písmene Z, které je mnohými považováno za symbol ruské agrese na Ukrajině.

Foto: @heraskevych, Twitter

Gesto hráčů SKA Nětfjanik a Dynama Moskva.

Článek

Gymnasta Ivan Kuljak vyvolal pobouření, když se na stupně vítězů při SP v Dauhá postavil vedle ukrajinského vítěze Ilji Kovtuna s písmenem Z na hrudi, které je neoficiálním symbolem invaze na Ukrajinu. Za své gesto se neomluvil, a dokonce prohlásil, že se za něj nestydí a udělal by to znovu.

Stejný symbol nyní vytvořili hráči bandy hokeje, známého i jako ruský hokej, který se hraje na větším hřišti s míčkem místo puku s jedenácti hráči na každé straně. Před zápasem se hokejisté SKA Něftjanik a Dynama Moskva seřadili uprostřed kluziště do tvaru písmene Z.

Oba týmy mají velmi blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho režimu. Něftjanik je výsledkem fúze SKA, sportovního armádního klubu, a ropné společnosti z Chabarovsku. Dynamo je nejstarším klubem v Rusku a je považováno za tým ministerstva vnitra. V době studené války byl klub spojován také s tajnou službou KGB.

Pokyn, aby týmy povinně podpořily ruskou armádu a její útok na Ukrajinu, už dostaly od domácí federace i kluby v Kontinentální hokejové lize.

Reklama

Související témata: