Hlavní obsah

S písmenem Z na stupně? Nestydím se a udělal bych to znovu! říká ruský gymnasta

Za gestem, které se stalo terčem ostré kritiky a předmětem vyšetřování, si ruský gymnasta Ivan Kuliak stojí. „Kdyby byla příležitost, udělám to znovu,“ vyjádřil se pro televizní stanici RT k situaci, kdy si při SP v Dauhá hrdě došel na stupně vítězů, kde stál po boku ukrajinského vítěze Ilji Kovtuna s písmenem Z na hrudi, které je neoficiálním symbolem invaze na Ukrajinu.

Foto: @gymnovosti

Ruský gymnasta Ivan Kuliak způsobil pozdvižení kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu. Na vyhlášení vítězů měl na trikotu písmeno Z, což je symbol podporující ruského prezidenta Putina a jím vedenou válečnou agresi, při které umírají lidé.

Článek

Ruský gymnasta o víkendu obsadil na bradlech třetí místo a při slavnostním ceremoniálu vyvolal pobouření, když si na stupně vítězů došel s připnutým písmenem Z na místě, kde obvykle bývá státní vlajka či znak. Písmeno Z je totiž neoficiálním symbolem ruské invaze a na sobě ho mají tanky a další vojenské vozy agresora.

„Kdyby byla další příležitost, tak si písmeno Z dám na hruď znovu. Viděl jsem to u našich vojáků a zjišťoval jsem si, co to znamená," řekl Kuliak, který s tímto symbolem stál na podiu vedle ukrajinského vítěze Kovtuna.

Kuliak řekl, že Z znamená „za vítězství a za mír". „Nikomu nepřeju nic zlého, prostě jsem vyjádřil svůj názor," dodal dvacetiletý gymnasta. Nápad prý vznikl poté, co se Ukrajinci k němu a jeho reprezentačním kolegům ošklivě chovali. „Během soutěže volali Sláva Ukrajině," řekl gymnasta.

Mezinárodní gymnastická federace už ho začala kvůli gestu prošetřovat. Jako většina organizací zakázala účast ruských a běloruských sportovců na svých soutěžích, ale až od 7. března, na turnaji v Dauhá, kde se celý incident odehrál tak ještě startovat mohl.

Reklama

Související témata: