Hlavní obsah

Škoula: Summanen šel do extrémů a deptal hráče, ale k napadení Jágra by nedošlo

PRAHA

Ruské zvěsti jsou potvrzeny. A přímo z kabiny hokejového Avangardu Omsk. Chování trenéra Raimo Summanena vybočovalo za hranice normálního chápání. Jak hodně? Tento muž měl podle ruských médií vystartovat i na Jaromíra Jágra. Fin nezvládal v Kontinentální lize své emoce. Sami to potvrdili čeští hráči sibiřského klubu. „Vyústilo to do extrémů,“ přiznal obránce Martin Škoula. „Byl to člověk se zajímavou povahou, byl výbušnější,“ přidal se Roman Červenka.

Foto: www.khl.ru

Střídačka hokejistů Omsku: vlevo trenér Raimo Summanen, vpravo Jaromír Jágr

Článek

Avangard Omsk vypadl ve čtvrtfinále s Metallurgem Magnitogorsk. V rozhodujícím sedmém utkání už ale na střídačce nestál hlavní trenér Summanen. Klíčový okamžik a chybí muž, který s týmem v základní části osmnáctkrát v řadě vyhrál a získal nejvíce bodů po první části sezóny. „Vedení vidělo, že už to nejde. Odvolali ho ráno pár hodin před zápasem. My se to dozvěděli, až když jsme přišli do kabiny,“ přiblížil Škoula konec kouče v této sezóně. Ten měl podle oficiálního stanoviska zdravotní komplikace. Tak to ale nebylo.

„On měl hádky a problémy v průběhu celé sezóny, v play-off to vyústilo úplně do extrémů. Určitě to nepomohlo k pohodě mančaftu. On je emotivní, impulzivní, také jsme měli nějaké problémy, ale vyříkali jsme si to. Pár názorů jsme si vyměnili,“ pousmál se dnes na reprezentačním srazu Škoula, který nechtěl více rozebírat nitro šatny.

Martin Škoula na srazu hokejové reprezentacefoto: Právo/Jan Handrejch

„Dokonce si vyšlápl po šestém utkání v Magnitogorsku na Jaromíra. Skákal kolem něj, chtěl se s ním prát, ale Jágr samozřejmě nechtěl, takže Raimo se neuklidnil a strhl nášivku s áčkem z dresu Kurjanova a řval: Jsi ho..., nejsi asistent,“ vypověděl neznámý zdroj z kabiny ruskému serveru sovsport.ru.

„Vyloženě k fyzickému napadení by nedošlo, ale taky měli s Jardou svoje problémy. On zkoušel každého vydeptat, každý s ním měl v sezóně nějaký problém, hádku. Atmosféra nebyla úplně nejlepší,“ přiznal Škoula, který poznal trenéry i v NHL. Tam zažil také bouřlivější a temperamentnější povahy. Ale chování Summanena?

„Překvapilo mě do jakých extrémů to dotáhl. Tohle už překračovalo meze slušného chování, on překročil mez lidského chování, ale detaily říkat nebudu,“ zabrzdil reprezentační bek.

Finský trenér Raimo Summanen na střídačce Omskufoto: www.khl.ru

Do klubu před sezónou přišel i Roman Červenka. Po boku s Jaromírem Jágrem se mu nadmíru dařilo, stal se nejlepším střelcem základní části, ale v tuto chvíli nedokáže říci, zda si umí představit hrát pod Summanenem i příští ročník Kontinentální ligy.

„Nevím. Byl to člověk se zajímavou povahou, byl výbušnější, to se vědělo, ale hokeji rozumí. Díky němu jsme měli taktiku, kterou jsme dodržovali, ale zase řešil zbytečný věci. Z toho potom vyplynuly problémy a menší konflikty. V určitých chvílích bylo jeho chování za hranicí. Více se k tomu nechci vyjadřovat, tohle je věc vedení a trenéra,“ dodal Červenka.

Reklama

Související témata: