Hlavní obsah

To myslíte vážně? Proč jste na nás tak ostrý? divil se ruský novinář při rozhovoru s Haškem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve sportovním světě se asi jen málokdo vyjadřuje ostřeji vůči zločinné ruské invazi na Ukrajinu či k jakékoliv účasti ruských sportovců v mezinárodní soutěžích za stále probíhající války. Názory hokejové legendy Dominika Haška jsou i v samotném Rusku dobře známé, média je často citují a vyjadřuje se k nim spousta tamních osobností. Teď hrdinu z Nagana dokonce oslovil k dlouhému rozhovoru server Sport Express.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Hašek

Článek

Redaktor Mikele Antonov celý článek a rozhovor uvedl vytučněným varováním: „Dejte pozor - je zde spousta protichůdných myšlenek.“ V úvodu připomíná Haškovy úspěchy v reprezentaci i NHL a také jeho působení ve Spartaku Moskva. A posteskl si nad tím, jak dříve na svoji moskevskou anabázi s láskou vzpomínal a po únoru 2022 (kdy Rusové zahájili útok na Ukrajinu) se jeho tón radikálně změnil.

„Hašek teď se značnou pílí publikuje drsná protiruská prohlášení. Mnoho lidí, kteří Dominika znají, to připisuje snu o politické kariéře na Západě, jiní si to naopak spojují s banálním humbukem, touhou na sebe upozornit a získat potlesk od ´správných´ lidí,“ uvádí redaktor, který zároveň uvedl, že Hašek souhlasil s rozhovorem jen pod podmínkou, že bude publikován v úplné verzi.

To údajně splnil s výjimkou pasáží, které porušují zákony Ruské federace. A tak jsou v textu slova o válce změněna na oficiální kremelský eufemismus „speciální vojenská operace“.

„Proč teď mluvíte o situaci v Rusku tak ostře?“ nastoupil novinář na slavného gólmana. „Nejsem ostrý, jen vyjadřuji své názory v jasné a pravdivé formě… Rusko, bohužel, napadlo území Ukrajiny a rozjelo speciální vojenskou operaci (slova byla redakcí Sport Express pozměněna). Proto adekvátně tomu mluvím na veřejnosti,“ odpověděl Hašek.

Novinář se dále ptá, co se změnilo v brankářově vztahu k Rusku, kde působil a kde ho nyní spousta lidí považuje za rusofoba. „Nic se nezměnilo, jen reaguji na věci, které by mě před 13 lety (kdy hrál za Spartak) ani nenapadly. Neuměl jsem si představit, že by Rusko anektovalo Krym a že by začalo speciální vojenskou operaci (slova byla pozměněna),“ reagoval bývalý gólman.

„Také jste říkal, že NHL musí zaplatit Ukrajině dvě až čtyři miliardy dolarů za každý rok, který Ovečkin a další Rusové v zámoří hrají. To myslíte vážně?“ tázal se dále žurnalista.

„Ano. Tím, že povolila ruským občanům, kteří neodsoudili ruské činy proti Ukrajině, hrát, dělá NHL obrovskou publicitu speciální vojenské operaci (slova byla pozměněna). NHL je tak zodpovědná za to, že Ukrajinci i Rusové umírají. Vzhledem k výši příjmů NHL myslím, že částka mezi dvěma a čtyřmi miliardami dolarů za sezonu je pro Ukrajinu adekvátní kompenzací. Bohužel to ale ztracené životy Ukrajinců a Rusů nevrátí,“ vysvětlil olympijský šampion.

Na přetřes přišly mimo jiné i otázky na Alexandra Ovečkina a na to, co bude Hašek říkat, až snajpr Washingtonu pokoří rekord držený Waynem Gretzkym. „Jen to zaznamenám. Víte, pro mě znamená lidský život mnohem víc než nejkrásnější hra na tomto světě. A chovám se podle toho,“ řekl Hašek.

Reklama

Související témata: