Hlavní obsah

Hašek před europoslanci: Ruští sportovci musejí splnit dvě podmínky, pak můžou na LOH za tým uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chci zachránit spoustu lidských životů - ukrajinských i těch ruských. S takovým poselstvím vystoupil v úterý dopoledne někdejší hokejový brankář Dominik Hašek v Evropském parlamentu (EP) ve Štrasburku, kde s poslanci diskutoval o zákazu působení ruských a běloruských sportovců v mezinárodních soutěžích i na letní olympiádě 2024 v Paříži.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Hašek.

Článek

„Chci dát ruským a běloruským sportovcům šanci, aby opět mohli soutěžit s námi, ale zároveň nebyli reklamou na ruskou válku. Za současně stupidně nastavených podmínek a pravidel bohužel jsou obrovskou reklamou na válku. A je úplně jedno, jestli daný sportovec v tuto chvíli válku na Ukrajině odsuzuje, nebo naopak podporuje Putina. Chci se zasadit o to, aby to skončilo," prohlásil olympijský vítěz z Nagana, jenž ve Štrasburku vystoupil na pozvání lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského.

Hašek zároveň nastínil své myšlenky, jak ruským a běloruským sportovcům pomoci. „V první řadě musejí odsoudit ruskou agresivní válku a s sní spojené zločiny. A zadruhé; musejí podle toho i veřejně vystupovat," prohlásil.

„Kdyby nebyl splněn druhý bod, z této dobré akce a naší zamýšlené pomoci by se mohl stát největší sportovní podvod 21. století. Větší, než byl ruský doping podporovaný tamní vládou. Putin by to mohl zneužít a sportovci by mohli vystupovat úplně jinak, než co podepsali na papíře," míní Hašek.

Pakliže by ruští a běloruští sportovci oba Haškem zmíněné body splnili, muselo by se jim od evropských států dostat pomoci.

„Evropská unie a země v ní musí těmto statečným sportovcům nabídnout azyl či uprchlická víza. Musíme je ale být schopni nabídnout i pro jejich rodiny a nejbližší. Dobře totiž víme, že každý Rus nebo Bělorus, který odsoudí válku a Putinovo jednání, bude nejenže šikanován, ale pravděpodobně i odsouzen. To nesmíme dopustit," apeluje Dominátor.

Ve Štrasburku se setkal i s předsedkyní (EP) Robertou Metsolaovou. Nejen s ní padla řeč i na účast ruských a běloruských sportovců na LOH 2024 v Paříži.

„Pokud dotyční sportovci válku odsoudí, na olympiádě by startovat mohli. Samozřejmě by ale nemohli reprezentovat Rusko. To by si je na 99,9 procent asi ani nevzalo. Mohli by reprezentovat takzvaný uprchlický tým," zakončil Hašek.

Reklama