Hlavní obsah

Kulhánek: Je dobře, že jsme vycenili zuby

PRAHA

Hořká pachuť z jednání s NHL ještě neodezněla a zástupci českých klubů už se znovu vztekají. Podle vyjádření mluvčího mezinárodní hokejové federace IIHF Szymona Szemberga smlouva s NHL platí na dva roky a nikoliv na jeden, jak si Češi podmínili. "Musíme hlasovat znovu," zlobil se pardubický manažer Zbyněk Kusý, jeden z největších odpůrců v úterý přijatých podmínek.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Vratislav Kulhánek (vpravo) a Zbyněk Kusý.

Článek

Szemberg ale ve vyjádření pro ČTK uvedl, že dokument na jednu sezónu by neměl smysl. "Příští rok bude uzávěrka odchodů do NHL 15. června a na jednání by už nebyl čas."

To celou situaci znovu obrací o sto osmdesát stupňů. Vleklá jednání tedy nekončí. "Za poslední týdny jsem zažil věci, že mě tohle už ani nepřekvapuje," utrousil Kusý. "Jestli ale z IIHF přijde, že je to na dva roky, tak se bude hlasovat znovu," řekl pardubický manažer ČTK. V úterý přitom extraligové kluby schválily podmínky smlouvy v těsném poměru 8:6.

Zástupci IIHF si zjevně s postojem vůči Česku hlavu nelámou. Její šéf Fasel a generální sekretář Edvinsson jsou na jednání v Rize. "Asi to do Česka zapomněli poslat," sdělil Szemberg. "Napraví to, až se vrátí."

Předseda českého svazu Vratislav Kulhánek přitom nebyl z dojednaných podmínek odvázaný, ale za katastrofu to nepovažoval: "Existuje alespoň nějaká záruka. Rozumím postoji Pardubic nebo Budějovic, ale ostatní kluby to tak neviděly," pokrčil rameny svazový šéf.

Smlouva má kromě Česka platit ještě pro Švédy, Finy, Slováky, Švýcary a Němce. Rusové se rozhodli vyjednávat o svých hráčích sami. "Mají větší sílu jednak díky financím, kterými disponují a pak také kvůli pozici ve strukturách IIHF. To nám zásadně chybí. Ve výkonném výboru IIHF nemáme zástupce, což je dost nepochopitelný paradox," uhodil Kulhánek hřebíček na hlavičku.

Srpnová noční můra

Odsouhlasenou smlouvu s NHL nebere předseda svazu jako zcela nevýhodnou. "Operujeme s částkou dvě stě tisíc za hráče. Přitom jen dvaadvacet procent Evropanů sehraje v NHL za sezónu víc než třicet utkání. Pokud kluby NHL limit počtu zápasů nesplní, budou pokutovány. Tím se dostaneme na nějakých 280 tisíc, což se blíží našemu návrhu," soudí Kulhánek.

Vzniklou situaci přirovnal ke vztahu mezi basketbalovou NBA a federací FIBA. "Je to naprosto analogické, jen s tím, že v Americe hraje podstatně méně evropských basketbalistů." Noční můrou extraligových manažerů je ovšem datum 26. srpna, které stanoví termín do kdy si kluby NHL mohou hráče vybrat. Čtrnáct dnů před začátkem extraligy mohou týmy přijít o klíčové hokejisty.

Při tzv. opakovaných transferech hráčů, kteří již za mořem působili, by navíc kluby nic neinkasovaly. "To je nemorální záležitost, ale doufám, že extraligu nám nevybrakují. Víc si o tom řekneme 27. srpna," uvedl Kulhánek.

Vyjednávací metody NHL se u české strany nesetkaly s pochopením. Její viceprezident Bill Daly třeba v zámoří rozhlašoval jak Česko a Rusko ohrožují start hokejistů na olympiádě a mistrovství světa. "Olympiádu má na starosti Mezinárodní olympijský výbor, NHL a hráčská asociace, vše je řešeno v kolektivní smlouvě. A kdyby pustily na olympiádu jen zástupce některých zemí, sami by se ztrapnily," ušklíbl se Kusý.

Poté, co IIHF oznámila, že smlouva s NHL má platit dva roky, je český postoj znovu otevřený. "Náš souhlas byl na rok, počkáme si, až to dostaneme oficiálně," tvrdí šéf Asociace profesionálních klubů Luboš Koželuh.

Reklama