Hlavní obsah

Emoce na Spartě! Z Jokinena po „nehorázném zásahu do hlavy“ létaly vulgarity, Safina sepsul i Patera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z hrdiny padouchem. Běžela 17. minuta závěrečného zápasu skupiny A Ligy mistrů, když Ostap Safin poslal Spartu proti Jukuritu do vedení 1:0. Jenže o jedenáct minut později duel pro pražského rodáka předčasně skončil, když ošklivým zákrokem loktem zasáhl do hlavy Nikitu Krivokrasova, jenž se následně navíc udeřil o plexisklo. Safin obdržel trest na pět minut a do konce utkání.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář Sparty Josef Kořenář inkasuje gól z hole Michala Kovařčíka z Jukuritu Mikkeli.

Článek

Vulgarity z něj jenom létaly. Kouč Jukuritu Olli Jokinen, jenž ve své hráčské kariéře zapsal přes 1200 zápasů v NHL, ve své mateřštině na střídačce klel. „Ku*va, loktem přímo do hlavy," citují finská média Jokinena. A jde jen o zlomek jeho běsnění, další výrazy jsou nepublikovatelné...

Dobře věděl, že Safinův zákrok byl hodně za hranou...

„Útočník Jukuritu byl nehorázně zasažen do hlavy," hlásil krátce po skončení zápasu titulek webového portálu finského listu Ilta Sanomat.

Jednadvacetiletý Krivokrasov, který vlastní ruský i americký pas, zůstal ležet na ledě a zdálo se, že byl i v bezvědomí. Z ledové plochy mu pomáhal i sparťanský lékař Dušan Singer, v útrobách stadionu byl umístěn na pojízdná nosítka a následně převezen do nemocnice na vyšetření. Vážnější zranění by snad synovi stříbrného medailisty z olympijských her 1998 v Naganu Sergeji Krivokrasovi podle finských médií hrozit nemělo.

„V tuto chvíli ale nemáme příliš konkrétní informace. Je hospitalizován, pravděpodobně alespoň přes noc," řekl bezprostředně po zápase manažer rozvoje Jukuritu Mikko Hakkarainen s tím, že Jukurit odlétá do Mikkeli ve středu večer a v tuto chvíli není jasné, zda na palubě bude i Krivokrasov.

Pražský rodák Safin, jehož rodina se z Ruska do Česka přestěhovala před 23 lety krátce před jeho narozením, v utkání skončil také. Hlavní rozhodčí Pražák s Němcem Iwertem mu udělili trest na pět minut a do konce utkání.

A Spartu tento moment stál zápas. Za stavu 2:2 totiž šla do pětiminutového oslabení, v němž inkasovala hned dvakrát. A když pak stále ještě ve druhé třetině zvyšoval Michal Kovařčík už na 5:2 pro Finy, bylo po zápase.

„Byla to nedisciplinovanost, která rozhodla utkání," sepsul Safina kouč Sparty Pavel Patera.

„Zápas se tím zlomil, tohle si bohužel nemůžeme dovolit. Poslední dobou se nám stává často, že si rozhodíme tempo hry zbytečnými vyloučeními," přidával se po porážce 3:6 v rozhovoru pro klubový web útočník David Tomášek, jenž zaznamenal gól a asistenci.

Sparta už před zápasem ztratila šanci na postup ze skupiny, takže nastoupila ve značně omlazené sestavě. Jen na střídačce zůstala brankářská jednička Jakub Kovář, nenastoupili ani kapitán Řepík, obránci Němeček, Graňák, Jurčina či útočníci Sobotka, Forman a Přibyl.

„Byla to pro nás velmi dobrá příprava a možnost, jak se sehrát s klukama v lajně před zbytkem sezóny. Jsem rád, že se nám tam i něco povedlo. Samozřejmě jsme ale chtěli vyhrát, což jsme trochu zkazili v té druhé třetině," mrzela Tomáška prostřední dvacetiminutovka, v níž Pražané doma v Holešovicích čtyřikrát inkasovali.

Jukurit už vyhlíží čtvrteční los play off Ligy mistrů, do Mikkeli se ale s úplnou spokojeností nevracel. „To kvůli rozhodčím, kteří to v Praze nezvládli. Nejsem spokojený, jak zápas řídili," podivoval se stylu vedení zápasu v podání Pražáka s Iwertem, kteří Jukuritu udělil sedm menších trestů oproti čtyřem pro Spartu.

Reklama