Hlavní obsah

Krutý los pro Hradec. V Lize mistrů narazí na švédské šampiony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostali asi nejtěžšího možného soupeře. Hokejisté Hradce Králové se v osmifinále Ligy mistrů utkají se švédským šampionem Färjestadem, rozhodl čtvrteční odpolední curyšský los.

Foto: David Taneček, ČTK

Hráči Hradce Králové oslavují gól proti Eisbären Berlín. Ilustrační foto.

Článek

V základní části Hradec Králové vyhrál pět utkání v řadě a díky lepší bilanci ze vzájemných utkání předčil i historicky nejlepší tým soutěže, švédskou Frölundu. Nyní v play off na něj ale čeká dokonce úřadující mistr ze stejné země. Färjestad v základní skupině skončil nečekaně druhý za německým Straubingem, na jehož ledě nečekaně padl.

Do play off hradečtí hokejisté postoupili z prvního místa, byli tak zařazeni do prvního koše a jako možné soupeře pro osmifinále tak měly kluby, jež se umístily na druhých příčkách tabulek. Na Frölundu narazit nemohli, neboť s ní hráli v základní části. Ve hře tak pro jediný český klub v play offf bylo sedm různých variant.

Los osmifinále hokejové Ligy mistrů
Mountfield Hradec Králové–Färjestad
Fribourg-Gottéron–Jukurit Mikkeli
Zug–Mnichov
Lulea–Wolfsburg
Rögle–Salcburk
Skelleftea–Curych
Tappara Tampere–Davos
Straubing–Frölunda

Hradec Králové tak už před losem věděl, může zamířit do Finska (Jukurit Mikkeli), Rakouska (Salcburk), Německa (Wolfsburg, Mnichov), Švýcarska (Curych, Davos) nebo Švédska (Färjestad) Z internetové ankety fanoušků na webu Mountifeldu, koho by si přáli za soupeře, vycházela možnost týmu ze švédského Karlstadu jako nejméně chtěná, vyslovila se pro ni jen dvě procenta respondentů. Naopak 41 procent hlasujících si přálo potkat Salcburk., což se ale nesplnilo.

Ve Färjestadu v této sezoně nepůsobí žádný český hokejista. Na soupisce aktuálně třetího týmu ligové tabulky domácí soutěže jsou vedle řady švédských reprezentantů (Lindroth, Aslund, Johansson, Nilsson, Lindqvist) ale kanadský brankář Tomkins, finský obránce Pokka i kanadský útočník Elie.

První zápasy osmifinále se budou hrát 15. a 16. listopadu, odvety o týden později. Obecně platí, že vítězové skupiny začínají své zápasy doma, harmonogram se může ještě změnit na základě faktorů, jako je dostupnost arény a požadavky vlastníků televizních práv.

V případě postupu by Hradec v dalším kole narazil na lepšího ze souboje mezi Zugem s českým centrem Janem Kovářem a Mnichovem. Ve všech osmifinálových dvojicích ale najdeme českou stopu. Za Rögle hraje obránce Vojtěch Mozík, v Davosu útočník Matěj Stránský, za Jukurit bratři Michal a Ondřej Kovařčíkovi, na soupisce švédského klubu Lulea figurují Filip Pyrochta a Radek Mužík, v Curychu chytá Šimon Hrubec a za Frölundu nastupuje Radan Lenc.

Čtvrtfinále je na programu v polovině prosince a semifinále pak v lednu, přičemž vítěze v těchto kolech určí větší bodový zisk ze dvou zápasů a při shodě lepší skóre. V případě i jeho nerozhodnosti se odveta prodlužuje, dokud nepadne gól. Finálový zápas se uskuteční v sobotu 18. února 2023 na ledě toho mužstva, které má lepší koeficient výsledků ze sezony.

Reklama