Hlavní obsah

Martince korejské angažmá nadchlo. Vrátí se tam trénovat? V kontaktu jsme pořád, líčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjma jedné sezony v Rusku strávil celou svou kariéru v extralize. Na jejím sklonku se však bývalý hokejista Patrik Martinec rozhodl pro netradiční angažmá v Jižní Koreji. Ta ho naprosto nadchla, nakonec tam strávil pět let coby hráč a postupně dalších pět let i jako trenér. „Pořád tam mám spoustu kamarádů,“ říká 52letý kouč v pořadu Příklep na Sport.cz.

Patrik Martinec o angažmá v Jižní Koreji. Příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Tým Anyang Halla z hlavního korejského města Soul? Až do roku 2005 pro českého fanouška naprostá neznámá. „Jižní Korea ale získala pořadatelství olympiády v Pchjongčchangu v roce 2018, a tak do té doby potřebovala být konkurenceschopná,“ vysvětloval Martinec.

Jednotlivé celky proto angažovaly zahraniční trenéry, Anyang Halla přivedl Otakara Vejvodu staršího. „A ten tam chtěl mít české hráče, a tak mě oslovil. Šli jsme tam celkem čtyři. Jarda Nedvěd, Zdeněk Nedvěd, Dan Seman a já,“ vzpomínal bývalý útočník a extraligový mistr se Spartou.

V Soulu vydržel z krajánků nakonec suverénně nejdéle. „Hráli jsme korejskou, ale i asijskou ligu. Od Japonců jsme dostali na začátku klidně deset gólů, až taková sranda to nebyla. Ale začali jsme být konkurenceschopní a hokej se tam hodně zvednul,“ připustil Martinec, jenž ve 172 zápasech asijské ligy nasbíral 273 bodů.

A opravdu pomohl korejský hokej posunout. „Koukáme na něj skrz prsty, ale olympiáda nám dala měřítko,“ připomněl střetnutí s českým výběrem v Pchjongčchangu, kde národní tým zvítězil jen 2:1. „Byl to regulérní hokejový zápas, žádných 11:0,“ podotkl Martinec.

Příklep s trenérem Patrikem MartincemVideo: Sport.cz

Ovšem po zimních olympijských hrách vzestup nepokračoval. „Boom bohužel skončil a vrací se to do zajetých kolejí. Hráči, kteří měl sen si zahrát na domácí olympiádě, už zestárli a končí. Hokej je tam na ústupu,“ připustil.

Po zářijovém nečekaném konci v brněnské Kometě je zkušený kouč zatím bez angažmá. Nepomohl by mu trenérský restart právě ve známém korejském prostředí? „Určitě to téma je, ale aktuálně tam nemířím trénovat,“ líčil. V kontaktu s bývalými spolupracovníky však stále je. „Neuběhne týden, abychom si přes jejich platformu KakaoTalk něco nenapsali,“ usmál se Martinec.

Reklama

Související témata: