Hlavní obsah

Když nepřemluví Růžičku, musí přijít nový kouč

PRAHA

Hokejoví reprezentanti ještě slaví zlato z Vídně, ale trenéra už nemají. Vladimír Růžička zopakoval, že se chce začít věnovat výhradně klubovým povinnostem v pražské Slavii, ale jako šéf reprezentačního úseku musí pomoci určit svého nástupce. V hokejovém zákulisí se za nástupce úspěšného trenéra považují Vladimír Vůjtek st. či Alois Hadamczik.

Článek

Při uvažování o novém kouči národního mužstva padají hlavně jména dvou moravských trenérů Vladimíra Vůjtka a Aloise Hadamczika. Šéf hokejového svazu Vratislav Kulhánek chce zkusit ještě Růžičku přemluvit. "Byl bych moc rád, kdyby mi teď, po tom zlatu, ještě znovu kývl, protože je charismatickou osobností, která odvedla ve Vídni skvělou trenérskou práci a všichni ji uznávají," tvrdí Kulhánek.

Chápe ale i Růžičkovy důvody, proč chce střídačku národního týmu opustit, a tuší, že bude mít těžkou pozici při vyjednávání. "Musím se příští rok víc věnovat Slavii, tam je nyní moje místo," říká jasně zlatý kouč. "Ještě s ním určitě promluvím, ale velké iluze si nedělám," přiznává Kulhánek. "Máme ještě čas na jednání, dovedu si s Vláďou představit určitou formu spolupráce na velkých turnajích," tvrdí manažer reprezentace Zbyněk Kusý.

Pro Růžičkovo setrvání u národního týmu je i Vladimír Vůjtek, jeden z vážných kandidátů stát se jeho nástupcem. "Žádnou nabídku jsem nedostal a bylo by logické, aby úspěšný trenér u týmu zůstal." Klíčovou postavou se tak může znovu stát slávistický prezident Miroslav Tvrdý, jenž loni na přání vedení svazu přimhouřil oko a Růžičku reprezentaci uvolnil, ale nyní se od něj očekává tvrdší postoj. Ve čtvrtek společně s trenérem odlétají na krátkou dovolenou do Říma a otázce reprezentace se zřejmě nevyhnou.

Jasno do půlky června

Kulhánek přiznává, že má v záloze i jistá další řešení. "Je zbytečné to ale nyní rozebírat. Když by mi to nevyšlo s Růžičkou, rád bych reprezentaci vrátil k modelu trenéra, který se s týmem zúčastní všech akcí v sezóně. Do půlky června budeme muset rozhodnout, co dál. Nejdřív bychom ale museli některé lidi oslovit," míní předseda ČSLH, ale okruh kandidátů tají.

Případné Vůjtkovo působení u národního týmu komplikuje prodloužený trenérský kontrakt ve Vítkovicích, naopak Hadamczik, jenž vede reprezentaci do 20 let, momentálně není smluvně vázán u žádného klubu. "O novém trenérovi musí příští měsíc rozhodnout výkonný výbor a spekulace nejsou na místě," odmítá debatu i druhý moravský adept, byť rovněž nezastírá, že reprezentace je poctou a že by nabídku zřejmě přijal.

Dalšími ve hře mohou být jmenovci Marek a Václav Sýkorové, byť mají rovněž trenérské plány v Plzni, resp. Litvínově, v zákulisí už padlo i jméno Františka Výborného. Každopádně nového trenéra hokejové reprezentace čeká už v září v Liberci první turnaj série Euro Hockey Tour, v příští sezóně vedle květnového světového šampionátu v Lotyšsku čeká už o čtvrt roku dřív olympiáda v Turíně. "Do zasedání výkonného výboru svazu 28. května bychom chtěli mít jasno a představit tam náš návrh kompletního vedení reprezentace," říká Kulhánek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články