Hlavní obsah

Blaťáka vyřazení zklamalo, vzal to ale sportovně

PRAHA

Před rokem se hokejový obránce Miroslav Blaťák touto dobou těšil na svůj premiérový start na mistrovství světa. Na soupisku národního týmu v Lotyšsku se tehdy dostal až dodatečně, do soutěžního zápasu nenastoupil, přesto má doma stříbrnou medaili. Letos podobný úspěch nezopakuje. Trenér Alois Hadamczik jej ve středu jako posledního vyřadil z nominace pro šampionát v Moskvě.

Článek

"Každý s tím musí počítat, je to sport," uvedl zklamaný Blaťák v rozhovoru s novináři poté, co se dozvěděl, že sezona pro něj předčasně skončila. Hadamczik se rozhodoval mezi ním a Janem Platilem. Nakonec upřednostnil důraznějšího Platila vyznávajícího kontaktní, fyzický hokej. "Trenér mi řekl, že je tam hodně technických hráčů a oni potřebovali spíše někoho tvrdšího, kdo to bude víc řezat," potvrdil Blaťák.

Podle hráče švédské Mory však muselo s tím, že nemají nic jistého, počítat více hráčů. I proto, že Hadamczik se až do poslední chvíle snažil zajistit posily ze zámořské NHL. Blaťák byl z týmu vyřazen poté, co dnes přiletěl do Prahy Marek Židlický z Nashvillu.

"Ohrožených bylo více hráčů. Těžko se dalo počítat s jistým místem. Jen jsme čekali, na koho to vyjde," uvedl čtyřiadvacetiletý odchovanec zlínského hokeje. Vývoj kanadsko-americké soutěže prý sledoval. "Dívali jsme se na výsledky klubů. Nic jsme ale nemohli dělat, jen čekat," podotkl Blaťák, pro kterého je vyřazení o to bolestivější, že před rokem na MS nechyběl. "Dělal jsem vše proto, abych se tam dostal i letos. Bohužel to nevyšlo. Budu se muset připravovat na další rok, aby se mi to povedlo," řekl.

Změna stylu bude složitá 

Svůj herní styl ale změní jen těžko. Technická hra, díky které ho trenéři často využívají na přesilové hry, jej bude zdobit asi i nadále. "Pokusím se na tom zapracovat a zlepšit se, ale půjde to těžko. Mně je bližší práce s pukem, rozehrávka, střelba. Někdy je potřeba využít váhu a sílu. V některých soubojích je zase potřeba nejít do těla a hrát puk. Góly se dávají pukem," podotkl Blaťák.

Nyní se bude snažit na středeční zklamání zapomenout, ale postupně se začne připravovat na novou sezónu. Začátkem července se bude hlásit v ruské Ufe, kde podepsal novou smlouvu. "Ještě předtím ale vyrazím na dovolenou. S kamarády ze Zlína pojedeme za teplem, asi k moři," plánoval si. Zápasy z MS si však v televizi nenechá ujít. "Určitě se budu koukat. Byli jsme výborná parta a všem budu držet palce, aby se dostali co nejdále," dodal Blaťák.

Reklama

Související témata: