Hlavní obsah

Bykov chce zlomit prokletí pořádající země

MOSKVA

Už 21 let nevyhrála hokejový šampionát domácí reprezentace. Trenér ruských hokejistů Vjačeslav Bykov ale věří, že sborná o víkendu s podporou čtrnácti tisíc diváků v nabité Chodynce zlomí zvláštní prokletí pořádající země. Navíc se může stát šestým mužem v hokejové historii, který získá titul jako hráč i trenér.

Článek

Na moskevském ledě se hraje MS už popáté v historii, přičemž sborná tu neprohrála ani jedno ze 42 utkání a pokud udrží ojedinělou bilanci, budou skutečně poprvé od sovětského zlata z MS 1986 slavit titul domácí. V sobotu po poledni ale musí zdolat Finy, a pak uspět i v nedělním večerním boji o zlato proti vítězi reprízy loňského semifinále Švédů s Kanaďany.

„Účast v semifinále nám ani fanouškům nemůže stačit. Chceme dojít dál, až k vrcholu. Víme, že to od nás čeká celé Rusko,“ říká kouč Vjačelsav Bykov, který při posledním triumfu Rusů na MS 1993 v Mnichově přebíral pohár pro mistry světa jako kapitán. Zítra by se tak zařadil po bok legend Bobrova, Michajlova, Hlinky, Růžičky či Gustafssona, kteří získali titul jako hráči i trenéři. „Nejde mi o osobní úspěch, chci triumf nesmírně odhodlaného a jednolitého mužstva,“ dodává Bykov, jenž chce zraněného Morozova nahradit Brylinem.

Finsko má starosti s obranou  

Finům před soubojem s Rusy, které ve vyřazovací části MS nikdy neporazili, dělá starosti obrana, protože mimo hru je Mäntylä a klíčový bek i režisér přesilovek Nummelin si poranil koleno.

„Rusům sice bude chybět taky nejproduktivnější hráč Morozov, ale i bez něj nevidím slabinu v jejich útočném ostří. Přesto se budeme snažit hrát maximálně pozorně v obraně,“ tvrdí trenér Erkka Westerlund, jenž poslední volné místo na soupisce obsadil Koistinenem, jenž hraje za farmu Nashvillu v Milwaukee „Nesmíme se nechat od Rusů vybláznit, cesta k úspěchu vede jedině přes disciplínu,“ míní pamětník jediného finského titulu z roku 1995 a autor vítězného nájezdu ve čtvrtfinále s USA Jere Lehtinen.

Kanada se připravuje na zatím nejtěžší test

Švédové se nevzdávají myšlenek na obhajobu titulu, i když Kanaďané se jim pokusí oplatit loňskou semifinálovou porážku 4:5. „V Rize nám utekl začátek zápasu, proto musíme být soustředěni od první minuty a hrát agresivně před oběma brankami,“ soudí obránce Dan Haamhuis. „Švédové těží z velké sehranosti a taktické kázně v obraně, proto je důležité proměnit šance, čeká nás určitě nejtěžší test na turnaji,“ tvrdí zámořský kapitán Shane Doan.

Pokud by Kanaďané prošli do finále proti Rusům, svedli by s nimi boj o pozici historicky nejúspěšnějšího hokejového národa, protože mají oba na kontě shodně 23 titulů. Jenže kolébka hokeje Švédy na vrcholné akci od finále MS 2004 neporazila. „Čeká nás fyzicky náročná bitva, v níž ale musíme najít i prostor pro kombinační hru,“ soudí jediná posila Švédů z NHL Alexander Steen, jehož otec má stříbro z MS 1981. „Já si chci z Moskvy přivézt cennější medaili,“ říká útočník Toronta.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.