Hlavní obsah

Dvojice z Colorada Budaj, Svatoš nepomůže Slovákům na MS

BRATISLAVA

Slovenští hokejisté nemohou pro mistrovství světa počítat s dvojicí z Colorada gólmanem Peterem Budajem a útočníkem Markem Svatošem. Oba hráči týmu Avalanche na šampionátu v Moskvě nenastoupí kvůli zranění třísel. Trenér Július Šupler také nebude moci počítat s útočníkem Jurajem Kolníkem z Floridy, jenž se omluvil z rodinných důvodů.

Článek

"Poslední měsíc jsem nebyl zdravotně v pořádku, i proto se šampionátu nezúčastním. Nechytal jsem ani poslední zápas základní části NHL," uvedl pro Slovenský rozhlas Budaj, jenž navzdory vydařené sezóně nepomohl Coloradu k postupu do play-off.

Navzdory silné konkurenci v podobě Josého Theodora se Budaj prosadil na post jedničky a nastoupil v 57 zápasech. V závěru dlouhodobé části neprohrál v normální hrací době v 16 zápasech po sobě a byl vyhlášen hlavní hvězdou měsíce března.

"Budaj sice pozvání do reprezentace přijal, ale bohužel jeho zraněná třísla si vyžádají dlouhodobou intenzivní léčbu. V zámoří se bude dávat dohromady minimálně tři nebo čtyři týdny," řekl dnes slovenským médiím trenér Šupler. Budajův spoluhráč Svatoš, jenž byl s 30 body desátým nejproduktivnějším Slovákem v sezóně, neodehrál poslední dva zápasy základní části kvůli poranění třísel.

Za příjezd Haláka se přimluvil Nedomanský

I při neúčasti čtyřiadvacetiletého Budaje má trenér před mistrovstvím světa relativně široký výběr brankářů. Rozhodovat se může mezi Jánem Lašákem z Pardubic, finalisty švédské ligy Karolem Križanem (MODO) a Rastislavem Staňou (Linköping) a objevem závěru letošní NHL Jaroslavem Halákem z Montrealu.

Právě jednadvacetiletý Halák už dostal od vedení Canadiens zelenou pro účast v národním mužstvu a v závěru týdne přiletí na Slovensko. "Velký kus diplomacie pro Halákovo uvolnění udělal Václav Nedomanský. Vedení Montrealu souhlasilo s jeho uvolněním pro potřeby slovenské reprezentace a neposlalo ho na farmu do týmu Hamilton Bulldogs, který čeká play-off AHL," dodal Šupler.

Šestadvacetiletý křídelní útočník Kolník nepřijede, neboť zůstane u své kanadské manželky, která očekává narození dítěte.

Reklama

Související témata: