Hlavní obsah

Kanada rychle zadusila švédskou naději na obhajobu titulu

MOSKVA

Naději švédských hokejistů na možnost v nedělním moskevském finále MS obhajovat titul z Rigy zhasla v souboji s Kanadu už během první třetiny, kdy gólman Backlund inkasoval z dvanácti střel tři góly. Zámořský tým pak v komorní atmosféře haly Chodynka, kde byly stovky sedadel prázdných, přesvědčivě kráčel za vítězstvím a je ve finále počtvrté za posledních pět let.

Článek

„Po skvělém vstupu soupeře do zápasu jsme se snažili něco s výsledkem dělat, měli jsme víc střel než Kanada, ale ta hrála velmi důrazně v osobních soubojích a měla i lepší pohyb,“ musel uznat kouč poražených Bengt Ake Gustafsson.

Hráči zámořského výběru odcházeli do šatny s úsměvem na rtech, kapitán Doan si dokonce ještě cestou z ledu pobrukoval melodii hymny. „Na dobře organizovanou hru Švédů jsme byli pečlivě připraveni a s třemi góly v zádech se nám hrálo opravdu dobře,“ těšilo i kouče Andy Murraye, který do branky poslal trochu nečekaně Cama Warda.

Přitom čtvrtfinále odchytal bez chybičky Roloson, jenž stál v brance i proti Česku, což byl jediný duel na letošním MS, kdy Kanada ztratila bod. „Věděl jsem od pátečního odpoledne, že dostanu možnost po pěti dnech zase chytat a chtěl jsem se trenérovi za důvěru maximálně odvděčit. Cítil jsem v brance velmi dobře, mužstvo mi pomohlo tím, že odvedlo výbornou práci v oslabení,“ líčil gólman Caroliny.

„Rozhodlo, že jsme nastříleli góly a získali rychle výrazný náskok, ale utkání nebylo tak snadné, jak by mohl ukazovat výsledek 4:1. Od začátku jsme byli hodně aktivní v útočném pásmu,“ liboval si útočník Mike Cammalleri.

„Byli jsme silní na puku a dokázali Švédům vnutit svůj styl hry,“ těšilo i útočníka Ricka Nashe, jehož tvář během moskevského pobytu už silně zarostla vousy. „Na holení bude čas až po finále, v němž máme jediný úkol, stát se šampióny,“ doplnil spoluhráč českého kapitána Výborného z útoku Columbusu.

Kdo bude chytat finále? 

Kdo bude chytat za Kanadu ve finále proti Finům, což bude repríza boje o zlato z Milána 1994? Murray odpověděl lišácky: „V neděli ve 20.15 to budete všichni vědět,“ usmál se kouč. „V přípravě jsme s Finy prohráli, od té doby respektuji jejich sílu a nejsem ani tolik překvapen, že vyřadili Rusy, i když se tady s tím moc nepočítalo,“ připustil Cammalleri. „Semifinálový výsledek Finů zaslouží obdiv, určitě mají svou sílu, ale my chceme být šampióni, takže k tomu, abychom byli úplně šťastni, musíme zvládnout ještě jedno utkání,“ doplnil útočník Los Angeles.

Švédové sice neobhájí zlato, ale bez medaile z Moskvy jet nechtějí. „Nechceme opouštět turnaj s dvěma porážkami během dvou dnů, takže motivace pro boj o bronz je jasná a určitě nepůjdeme na Rusy frustrováni,“ prozradil i Gustafsson.

Reklama

Související témata: