Hlavní obsah

Hořavu zvrat ve finále hokejového šampionátu překvapil

PRAHA

Vítězné Rusko s Kanadou podle trenéra a bývalého reprezentačního obránce Miloslava Hořavy zaslouženě ovládly letošní hokejové mistrovství světa. Oba týmy si proklestily cestu do finále turnaje proti těžkým soupeřům, které dokázaly porazit a předváděly nejlepší hokej. I zkušeného kouče však zaskočil obrat, kterým Rusové v neděli sebrali zlato kanadským obhájcům titulu.

Článek

"Celý šampionát se mi líbil, především od čtvrtfinále to byl jiný a zajímavý hokej. Nejvíce mě svými výkony zaujaly Kanada, Rusko a Spojené státy," řekl v pondělí nový trenér prvoligového Ústí nad Labem. Boje o zlato měly podle něho spravedlivé účastníky. "Jak Kanada, tak i Rusko, byly ve finále oprávněně. V průběhu mistrovství porazily silné týmy."

Obrat ve finále ho však hodně překvapil. Ještě v úvodu třetí třetiny vedli domácí Kanaďané 4:2 a zdálo se, že kráčejí za obhajobou titulu. "Jak to bylo 3:1, tak jsem si říkal, že Rusům ještě jeden nebo dva góly přidají, skončí to 5:1 a Kanada si to nenechá utéct," připustil Hořava. Vývoj zápasu byl podle něho do jisté míry ovlivněn rozlišným metrem rozhodčích. "První třetina byla taková zvláštní i kvůli vyloučením, která byla při podobných faulech takřka pouze na jednu stranu. Rusové však poté ukázali, že jsou skvělým týmem. Po té první části jim začal výborně chytat brankář Nabokov a dokázali zápas i přes tu ztrátu otočit," ocenil Hořava.

Byl by pro častější využití užšího kluziště

Líbilo se mu, že se šampionát hrál na užším kluzišti jako zápasy NHL a byl by pro jeho častější využití na MS. "Není to vůbec špatná konfrontace. Výhodu sice v takovém případě třeba mají týmy, jejichž hráči hrají na takovém hřišti celou kariéru, ale z pohledu celého šampionátu ta výhoda není nijak velká. Všechny týmy se na to stihly velmi dobře připravit. Na druhou stranu právě zámořské týmy jezdí na mistrovství každoročně do Evropy a také se s tím musí vždy vypořádat," řekl Hořava.

Hokej na hřišti s menšími rozměry je podle něj atraktivnější pro diváky. "Zápasy se mi hlavně ve vyřazovací části opravdu líbily, včetně zápasu o třetí místo. Na koukání je užší kluziště každopádně zajímavější, pořád se tam něco děje," uvedl Hořava.

České reprezentanty kvůli vyřazení ve čtvrtfinále se Švédskem nezatratil, i když národním tým zdolal ze silnějšícj soupeřů jen Švýcary. "Každý zápas je těžký a vypadnout ve čtvrtfinále může tým i v případě, že hraje do té doby výborně. Stačí se podívat právě na Rusy, kteří se titulu dočkali po dlouhých patnácti letech," prohlásil Hořava s tím, že úspěch mnohdy závisí na více okolnostech. "Těžko však pomýšlet na medaile, když neporazíte žádného ze soupeřů z užší světové špičky," dodal.

Generační výměnou procházejí všechny týmy

Omlazení českého výběru však jako nutnou daň případným budoucím úspěchům nebral. "Generační výměna je přirozeným krokem, pozvolna jí procházejí všechny týmy a neúspěch bych s ní nijak nespojoval. Je to přirozený vývoj a my jsme tady možná i trochu namlsaní z úspěchů nedávných let. Když se to pak všechno sejde, tak je to samozřejmě pěkné," řekl.

Trendem pro budoucnost je podle Hořavy hokej, který hrají Kanada, USA, Švédsko nebo Rusko. "Důrazný celoplošný hokej s velkým důrazem před brankou, jednoduchá hra s rychlým přechodem do útoku a častou střelbou. Kanada s Američany v tom teď mají navrch, neboť mají nejlepší týmy v mládežnických kategoriích," uvedl Hořava, který vedl český reprezentační výběr na posledním MS hráčů do dvaceti let.

Šestačtyřicetiletý kouč se nebrání zachování stávajícího počtu 16 účastníků MS, který je často diskutovaným tématem hokejových odborníků i zástupců týmů především z užší světové špičky. "Není to jen o hokeji, ale pro menší země je to určitě dobrá příležitost a událost, kterou bych jim nebral. Ale myslím, že by bylo možná lepší pořádat MS jednou za dva roky. Mohlo by se i sloučit s olympiádou a vždy mezi olympijskými hrami by po dvou letech byl šampionát," nastínil Hořava.

Reklama

Související témata: