Hlavní obsah

Takhle se překonává letité prokletí, jásá ruský tisk

MOSKVA

Nadšením nad nedělním vítězstvím ruských hokejistů ve finále mistrovství světa nad domácí Kanadou přímo kypí stránky ruského sportovního tisku. Deník Sport-Express o ruské výhře 5:4 v prodloužení napsal, že prokletí trvající patnáct let se má překonávat právě takovým způsobem. Zápas prý vstoupí do hokejové historie a ruský tým předvedl hokej 21. století.

Článek

"Proti nejlepšímu ze soupeřů! U něj doma! Se sudími, kteří pískají proti nám! Nervy! Krev! Vůle! Čert to vem, píše se špatně, třesou se mi ruce," svěřil se komentátor deníku a připomněl, že posledního vítězství na mistrovství světa dosáhla ruská sborná v roce 1993, tedy v minulém století. Pocity ruských fanoušků prý byly intenzivnější než při úspěšném finále schůzky s dámou, o které snili a kterou dobývali dlouhé roky.

List si všímá nejen skvělé hry obou týmů, ale také podle něj špatné a nikoliv nestranné práce švédských rozhodčích, kteří prý nepokrytě pomáhali domácím hokejistům. "A on někdo čekal, že to bude jinak? Tohle není ruské mistrovství, nikdo nám pomáhat nebude. Musíme hrát. A trpět," řekl deníku někdejší ruský trenér Vladimir Krikunov. Sport-Express k tomu dodal, že přece žádný sudí například v 37. minutě hry nenutil Andreje Markova, aby svou střelou minul zcela prázdnou branku.

"Prodloužení, jasně nejšťastnější prodloužení v naší historii trvalo 2:42 minuty, než Ilja Kovalčuk svou střelou zápěstím překonal (Cama) Warda a šokoval celou Kanadu. 5:4! Jsme mistři!" končí svou emotivní reportáž Sport-Express.

List Sovětskij Sport uvedl, že vítězství na mistrovství světa v kolébce hokeje a v roce stého výročí vzniku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) je počin srovnatelný se senzační výhrou amerických amatéru nad Sovětským svazem na zimní olympiádě v roce 1980.

"Naši milovaní hokejisté, jste hrdinové, národ je na vás pyšní. Trenére Vjačeslave Arkadijeviči Bykove, hluboce se klaníme takovému mužstvu! Děkujeme vám, že jste až do konce důvěřoval Iljovi Kovalčukovi," rozplývá se deník i nad představením kanonýra Atlanty, který na šampionátu čekal na vstřelený gól až do finále, které pak dvěma brankami rozhodl.

Reklama

Související témata: