Hlavní obsah

Na úvod hokejového MS domácí Němci senzačně porazili USA v prodloužení

Jirka G. NovákSport.cz

Hned v prvním zápase letošního mistrovství světa v ledním hokeji se zrodilo velké překvapení. Domácí Německo porazilo favorizovaný tým USA 2:1 v prodloužení, když rozhodla šťastná teč Schütze v 61. minutě. Organizátoři MS se navíc zapsali do Guinnesovy knihy rekordů, zápas totiž na fotbalovém stadionu v Gelsenkirchenu sledovala rekordní návštěva 77 803 diváků.

Foto: ČTK/AP

Hokejisté Německa oslavují branku do sítě USA

Článek
Fotogalerie

Ve fotbalovém chrámu hnalo domácí hokejový tým kupředu přes 70 tisíc hrdel a outsider utkání se pokoušel vydat ze všech sil. Ullmann střílel bekhendem, pak americkému brankáři vypadl puk z lapačky po střele Dietricha. Na druhé straně se zase pokoušel otevřít skóre Foligno výpadem po pravé straně.

V 26. minutě ovšem naplno vypuklo nadšení v zaplněné Veltins Areně. Müller objel s pukem bránu, poslal puk přes brankoviště Wolfovi a německý reprezentant otevřel gólový účet letošního šampionátu. Američané mohli odpovědět v přesilovce, Galiardi ale trefil jen tyčku domácí brány.

Zaplněná Veltins Arena v Gelsenkirchenu při hokejovém utkání USA - Německofoto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Ina Fassbender

Zámořský tým se neohroženě vrhal do dalších šancí, ale neustále narážel na nekompromisní žlutočerné dresy, které jim poctivým forčekinkem znepříjemňovali i rozehrávku ve vlastním pásmu. A naopak jakmile Němci vycítili příležitost ohrozit soupeře, neváhali ji využít.

Americký gólman Clemmensen přitom nepůsobil zrovna nejjistějším dojmem a často mu vypadávaly puky. Na druhé straně Endras skvěle zasáhl při pokusu Dubinského, jenže v 49. minutě musel také lovit kotouč ze své branky. Hanson vystřelil od modré a puk se od hráčů před brankou odrazil mezi betony německého gólmana, který si jej ještě nešťasně skopl za brankovou čáru.

Z prodloužení uteklo pouze jednadvacet vteřin a Němci slavili senzační zisk dvou bodů. Od mantinelu vystřelil jeden z domácích obránců a puk se od chráničů Schütze projíždějícího před brankou odrazil za záda amerického brankáře.

Mistrovství světa v ledním hokeji, základní skupina D:
USA - Německo 1:2 v prodloužení (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)on-line
Branky a nahrávky: 49. Carter - 26. Wolf (Müller, Ullmann), 61. Schütz. Rozhodčí: Lärking (Švéd.), Savage (Kan.) - Arm, Wehrli (oba Švýc.). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 77 803 (vyprodáno).
USA: Clemmensen - Johnson, Yandle, M. Greene, A. Greene, Hillen, Lundin, Chorney, Gilroy - Okposo, Dubinsky, Foligno - Moss, Oshie, Galiardi - Nystrom, Potulny, Kennedy - Kreider, Carter, Hanson. Trenér: Scott Gordon.
Německo: Endras - Holzer, Dietrich, Krueger, Sulzer, Butenschön, N. Goc, Braun - Schütz, M. Goc, Gogulla - Müller, Ullmann, Wolf - Hospelt, Rankel, Hager - Felski, Tripp, Barta. Trenér: Uwe Krupp.

Reklama

Související témata: